keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Mattoa virkkaamassa

Sain viime keväänä inspiraation kokeilla joskus mattojen virkkaamista. Suuressa Käsityölehdessä (4/2008) oli hauskan näköinen pieni vessanmatto, josta tykkäsin. Olen virkannut mattoja aikaisemminkin. Olin muistaakseni ala-asteen neljännellä luokalla, kun halusin virkata pyöreän maton. Sopivan suurta virkkuukoukkua ei löytynyt kaupasta, mutta kuinkas ollakkaan, taitava isä meni verstaaseen ja palasi sieltä metallisen virkkuukoukun kanssa. Taisipa metallimiehen hommia tehnyt isukkini ottaa hymyillen vastaan uuden haasteen - virkkuukoukun tekemisen 10-vuotiaalle tyttärelleen. :) Ja siitä matosta ei tullut oikein tasaista - pyöreän maton virkkaaminen taisi olla hieman liian vaativaa, sillä valmis tekele muistutti enemminkin sambamekkoa kuin mattoa... No, onneksi sille löytyi lopulta käyttöä koiran kopin pehmikkeenä.

Täytyy myöntää, että isäni on todella taitava käsistään. Muutamaa vuotta aikaisemmin hän tekaisi "puhdetöinä" äidilleni kangaspuut. Ja hyvät ne olivatkin. Muutama vuosi sitten äitini myi nuo isäni tekemät kangaspuut pois muuton alta. Ostajaksi ilmestyi anoppini ja kangaspuut, tarvikkeet sekä vanhat matonkudekerät päätyivät anoppini luokse. Puut eivät ole vielä pystyssä, mutta luultavasti jossakin vaiheessa anoppi saa ulkorakennukseen tilaa sen verran, että voimme aloittaa pystytystyön. Viimeksi anoppilassa vieraillessani pyysin muutamaa matonkudekerää mukaani. Tällainen pussi lähti mukaani autoon.Kuteet ovat kaupasta ostettua valmiskudetta - trikoota, mikä luultavasti helpoin materiaali aloittaa matonvirkkaus. Ja varmasti myös vähiten pölisevä. Suuressa Käsityölehdessä oli vuosi sitten (6-7/2008) lisää virkattuja mattomalleja sekä virkattu kori, ja ne oli tehty vanhoista vaatteista. Tosi hauskoja ja kivannäköisiä, mutta leikattava materiaali pitänee olla sellaista, ettei se pölise älyttömästi... ellei pysty virkkaamaan parvekkeella tai takapihan terassilla.

Aloin soveltamaan pussin sisältöä SK:n ohjeeseen 8:n virkkuukoukulla. Tästä alusta se matto lähti syntymään!

Maton virkkaaminen on paljon raskaampaa kuin tavallisen liinan virkkaaminen. Joskus virkkaamisen aikana tarvitsee suorastaan voimaa, koukun pistäminen silmukan lävitse ja kuteen vetäminen lävitse ei ole aina kauhean helppoa. Mutta kyllä se onnistuu, kunhan totuttelee hetken ja etsii jämäkämpää virkkausotetta.

Tällä hetkellä matontekele näyttää tällaiselle.


Oranssi ei ole lempparivärejäni, mutta aika hauskalle tekele näyttää. Jonkin verran vielä oransseja ja punaisia kerroksia lisää, niin valmista on. En vielä tiedä, mihin matto päätyy. Olisi varmasti viisasta testata tätä omassa kylppärissä ennen kuin aloittaa uusia. Tai sitten annan tämän oranssin koekappaleen jollekulle lahjaksi. Anoppi tilasi jo violetinsävyisen maton omaan vessaansa, joten koukku heilumaan! :)

1 kommentti:

jantta kirjoitti...

Hei,
Teen sivupohjia vuodatukseen ja tällä hetkellä on pulaa virkkauskuvista. Olisiko sinulla semmosta/ tai semmoisia kuvia joita voisin käyttää ?
tuunaris @ luukku.com