perjantai 21. elokuuta 2009

Savesta muovattua

Toissa keväänä innostuin kokeilemaan savitöiden tekemistä. Savitöiden maailmaan tutustuin ensimmäisen kerran joskus ala-asteella, mutta siitä on jo aikaa... Savi ja muovailu materiaalina on kiehtonut minua pitkään ja niinpä varasin paikan työväenopiston kurssilta. Kurssille meno oli yksi parhaista kokemuksista pitkään aikaan. Saven kanssa oma mieli todellakin hiljentyy ja rentoutuu.

Aina savityöt eivät onnistu niin kuin ajattelee, mutta se on osa viehätystä. Pitää ottaa töiden tekemiseen sopivan rento asenne ja hyväksyä se, että polttouunista voi tulla ulos melkeinpä mitä tahansa. Savitöiden tekemisen kautta oppii konkreettisesti, että kaikkea ei voi elämässä hallita. On tehtävä parhaansa ja otettava vastaan se, mitä työstä syntyy polttouunissa.

Viime syksynä tein muutamia käyttöesineitä keittiööni. Tässä kaksi isohkoa savikulhoa, jotka on tehty muotin päälle.


Ruskea kiiltolasitus kiiltelee kuvassa aika tavalla. Väri on todella kauniin syvän ruskea. Kulhoissa väri ei ole aivan tasainen, mikä jäi hieman harmittamaan, mutta onpahan työn jälki persoonallinen! Savipinnassa olevat kuviot on tehty kipsiin kaiverretulla leimasimella (sekin itse tehty kurssilla).
Ja tässä toinen savikulhopari. Vasemmalla oleva on tehty levy+makkaratekniikalla, oikean puoleinen muotilla.


Lehtikuviot ovat tehty samalla kipsileimasimella kuin edellisessä isossa kulhossa. Näissä on käytetty samaa syvänruskeaa lasitetta, mutta lehtiin on laitettu lisäksi siveltimellä valkoista lasitetta. Lopputulos on mielestäni aika veikeä.
Ja tässä lähikuvaa astian pinnasta. Aivan tasainen ei lasitteesta tullut näissäkään astioissa, mutta sille ei nyt enää voi mitään.

Savityökurssilla harjoittelin makkaratekniikkaa ja innostuin kampakeramiikkakuvioiden tekemisestä. Kampakeraamisten kuvioiden jäljitteleminen autenttisen näköiseksi ei ollut helppoa, mutta tavallisilla muotoilutyökaluillakin sai ihan hauskannäköistä jälkeä. Tässä viime keväänä tehty ruukku - edelliset kolme ruukkua ovat päätyneet lahjapaketteihin.Ei savitöiden tekeminen ole ollut pelkkää ruukkujen ja astioiden tekemistä. Todistuksena siitä yksi koristetaulu. Tein tämän koirataulun lahjaksi kultamussukan kasvattajalle. Seuraavan kerran kyläreissulle mennessä täytyy siis muistaa ottaa tämä taulu mukaan.Rakukeramiikaankin tutustuimme työväenopiston kurssilla. Kävimme kurssin lopuksi polttamassa rakukeramiikkatöitä Vantaalla erään keramiikkataiteilijan ateljeessa. Aikamoinen elämys kerrassaan! Rakukeramiikkatöitä tein ns. kokeilumielellä, koska minulla ei ollut aavistustakaan, millaista jälkeä - tai edes väriä rakutyöstä lopulta tulee. Tein kaksi laattaa, joihin painoin oksa- ja lehtikuvioita aidoilla oksilla ja lehdillä. Päälle laitettiin sinisävyistä lasitetta. Lopputulos oli tämännäköinen. Pinnasta tuli aika mielenkiintoisen näköinen, vaikka lasitetta onkin paikka paikoin liikaa.Nämä sinisävyiset laatat on tarkoitus ripustaa kylpyhuoneenseinälle, kunhan vain jossakin vaiheessa saisi sen aikaiseksi... ja kehitettyä jostakin ripustukseen sopivat koukut tms.


Rakukeramiikasta muotoilin myös tällaisen otuksen.Maailma lienee menettänyt minussa lupaavan naivistitaiteilijan! Käytin apuna muutamaa kultamussukan pentukuvaa ja annoin mielikuvitukseni vaeltaa! Ennen raku-uuniin menoa pinnasta jätettiin suurin osa käsittelemättä ja vain merkkien + silmien kohdalle laitettiin peruslasitetta, joka kuulemma oli ainoa, josta mahdollisesti tulisi ruskean sävyä... kieleen laitettiin jotakin toista punaista käsittelyainetta. Muu pinta haluttiinkin mustaksi. Musta värisävy oli alun perin voimakkaampi, mutta on hieman haalistunut.

Ja tässä ovat kaverukset. :)Ja vielä muutama työ... Jämäsavesta muotoilin kurssin lopuksi nappeja. Aikamoisen hauskaa tehdä nappeja itse!Nämä napit aion käyttää eräässä tuunaustyössä, jota olen suunnitellut jo pitkään, mutta katsotaan mihin nämä lopulta päätyvät.

2 kommenttia:

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Tosi kauniita keramiikkatöitä, koirulit varsinkin tekevät vaikutuksen :D! (Ja unohduin tuolla edellisen postauksen kommenteissa juoruilemaan kahvipussikasseista niin, etten muistanut pääasiaa: piti kehumani noita ihania kierrätyspaitojasi! Todella kauniita!!!)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos, kiitos. :) Koira-aiheet ovat todella mieluisia itselleni. Ja kiitos myös kierrätyspaitakommentista, aikamoisen hauskaa niiden tekeminen on ollut.