keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Syksyisiä unelmia

Syksy on alkanut. Viime aikoina olen ollut todella väsynyt, vaikka kaamosaika ei ole vielä alkanutkaan. Käsitöiden tekeminenkään ei ole kauheasti maittanut, koska energiaa ei ole oikein ollut... ja uutisten katsominen masentaa vain entisestään. Toivottavasti tämä olotila ei käänny miksikään pahaksi kaamosmasennukseksi syksyn edetessä talvea kohti.

Olenkin keskittynyt parhaaseen masentuneen olotilan karkoitukseen - unelmointiin. Olen viettänyt iltoja selaten vanhoja käsityölehtiä ja etsien kauniita malleja + inspiraatiota. Jo iäkäs isäni tiivisti kerran oivaltavasti unelmien merkityksen:"Ihmisellä pitää aina olla unelmia, ne kantavat elämässä eteenpäin". Jos jokin käsityö on lähellä unelmia, niin se on neulominen. En ole tässä blogissani vielä esitellyt yhtään neuletyötäni, mutta niitä - valmiita ja keskeneräisiä - kaapeissani riittää! :) Työn alla minulla on tällä hetkellä ainakin 3 neulepuseroa/takkia, sukkia ja yksi neulemekko. Neulomisen rentouttava vaikutus on aivan uskomaton - se on kuin lämmin syli, johon voi vajota, kun elämä tuntuu liian synkälle. Ja uusien töiden - joko itselle tai lahjaksi tulevien - suunnittelu on ihanaa. Kaikki unelmat eivät aina toteudu, mutta itse unelmointi on ihanaa. :)

Uneksin tällä hetkellä lämpimistä ja värikkäistä villaneuleista. Uneksin tunteesta, että voisin luoda langoista jotakin pehmeää, johon uppoutua. Tämä vanhassa Suuri käsityökerho-lehdessä (8/1991)ollut Sirkka Könösen neulepusero on todella inspiroiva.


Toinen upea vanhoista käsityökerholehdistä löytämäni inspiroiva malli on tämä tulppaanineule. Malli ja väritys on hyvin toisenlainen, mutta hyvin kaunis ja harmoninen. Malli on peräisin Suuri Käsityö-lehden numerosta 2/1997.


Vanhoja lehtiä selatessani olen oivaltanut, ettei käsityölehtiä kannata heittää koskaan pois. Vaikka muoti vaihtuukin ja oma maku muuttuu, niin vanhoista lehdistä voi yhtäkkiä löytää jotakin uutta ja inspiroivaa. Esimerkiksi joidenkin vaatemallien kaavoja ei välttämättä onnistu löytämään helposti. Tein viime keväänä itselleni flanellista pyjamaa ja peruspyjamakaavan löytäminen ei ollut yksinkertaista. Lopulta löysin sopivat kaavat 1980-luvun lopun Suuresta Käsityökerhosta. Eipä olisi uskonut, että lehden kaavoille tulee käyttöä 20 vuoden jälkeen!

Internet on mullistanut todella paljon unelmointia. Muistan, kun teinityttönä pyöräilin usein kunnankirjastoon selaamaan käsityölehtiä + kirjoja ja etsimään uusia ideoita. Nykyisin googlaamalla löytää mitä upeimpia luomuksia... Esimerkiksi tällainen Drops Designin virkattu nuttu ja hame ovat aika hauskoja. Näiden pohjalta voisi alkaa suunnitella jotakin hauskaa - joko itselle tai joululahjaksi.

Työkaverini M. houkutteli minua tänään käymään joku päivä töiden jälkeen Oulunkylässä sijaitsevassa LankaMaailma Nordiassa. M. kertoi, että kaupan valikoimien laajuus oli uskomaton. Voi olla, että tällaisen "käsityötarvikehamsterin" pitäisi pysyttäytyä tällaisista liikkeistä mahdollisimman kaukana. Mutta tuollaiset "unelmapajat" pitää ehdottomasti mennä testaamaan. :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienot nämä sinun sivut, aivan samanlaisia tuntemuksia on näin pimeällä, väsyttää... ostin piristykseksi tänään Nalle aloevera syklaaminpunaista villalankaa, jotenkin sielu huutaa värejä! Minulla on myös vanhoissa neulelehdissä S.Könösen neulemalleja ja on tosi hyvä että kukaan ei edes vilkaissut kirpputorilla muutama vuosi sitten käsityökerholehtiäni, jotka ovat vielä kansioissa. Olen monasti jälkeenpäin löytänyt hyviä kaavoja niistä. Minä ihmettelen ihmisiä, jotka sanovat, että siivoavat vaatekaapin ja kaikki pois! uutta tilalle, en voi käsittää tuhlausta. Säälien katsoin pari viikkoa sitten kun kävin Jumbossa miten kokonaiset perheet laahusti vaunujen yms. kanssa eli kaikki lapset mukana ja ikäänkuin viettivät aikaa. Ajattelin lapsia näin he juuri oppivat shoppailemaan ja "tuhlaamaan" aikaa kaupoissa. Ulkona oli hieno syysilma ja metsä tosi houkutteleva sienineen ja marjoineen, olisi lapsille hieno kokemus. Luonnosta olen löytänyt mattoihinikin värejä joita olen kangaspuilla kutonut, niin ja poppanoihin. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty sanoo sananlasku, mutta mutta sorrun aina suunnitteluun ja joskus en saa mitään aikaan, sitä tutkii ja tutkii lehtiä ja kirjoja etsii sopivia lankoja jne. Töitä on monia menossa ja mielestäni on totta se, että ei aina voi tehdä yhtä ja samaa, kyllä ne vaihtelee mielialan mukaan. Jokunen työ tulee hylättyä kokonaan ja purettua alkutekijöihin, mutta tämä inspiroiminen on niin luovaa, jatketaan tekemistä pimeästä huolimatta, nautitaan syksystä ja kynttilöistä!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hei! Kiva kuulla, että olet pitänyt sivuistani. :) Mukavaa kuulla, että on olemassa muita, jotka ajattelevat samoin. Minäkin olen monesti miettinyt, millaisen mallin himoshoppailevat vanhemmat antavat lapsilleen. Omat vanhempani veivät lapsena minut + veljeni usein luontoon ja kotiin ostettiin vain tarpeellisia tavaroita. Näin jälkikäteen ajateltuna sain lapsuudenkodistani hyviä arvoja.

Suunnitteluvaiheet kestävät joskus loputtoman kauan, mutta jotkut asiat vaativat oman kypsyttelyaikansa. Käsitöiden tekeminen opettaa kärsivällisyyttä. Kaikki ei tapahdu aina hetkessä, mutta valmis työ monesti korvaa odotuksen ja vaivannäön!

Kiitos syksyntoivotuksista, jatketaan käsitöiden tekemistä! Hyvää syksyä sinullekin! :)