sunnuntai 27. syyskuuta 2009

Talven varalle neulottua

Neulominen on suuri intohimoni. Neulepuikkoihin tartuin muistaakseni jo ennen kouluikää. Neulepuikot ja -langat ovat seuranneet minua eri elämänvaiheiden ja paikkakuntien myötä. Aina on jotakin tekeillä. Tällä hetkellä keskeneräisiä neuletöitä on kotonani noin 5-10. Osa töistä valmistuu nopeasti, mutta joskus töiden kypsyttely kestää pitkään. Näinhän taiteilijoillakin käy - ideoiden täytyy muhia oma aikansa ennen kuin tulee valmista. :)

Tämä värikäs neulepusero on yksi uusimmista neulepuseroista. Malli on peräisin 1980-luvun Suuri Käsityökerho-lehdestä. Suuri Käsityökerho-lehti tuli silloin kotiimme ja selasin sitä 8-luokkalaisena nuorena neitinä... Ihastuin heti villapaidan malliin. Kun selailin vanhoja lehtiä toissatalvena, osui malli silmieni eteen - ja lähdin etsiskelemään sopivia lankoja puseroon. Sopivien sävyjen löytäminen ei ollut kovin helppoa ja siksi lopullisessa toteutuksessa on useita eri lankoja: Nallea, Woolia, Sisua ja joitakin muita lankalajeja. Hihojen sininen sävy oli alkuperäisessä mallissa voimakkaampi, mutta olen tyytyväinen tähän vaaleammansiniseen versioonkin.
Neuletta voisi luulla kirjoneuleeksi, mutta kuviot ovat kirjottu silmukoita jäljentämällä jälkikäteen. Varsinaisten kappaleiden neulominen oli nopeaa, mutta suurin työ oli kuvioiden kirjominen. Tässä muutamia lähikuvia neulepinnasta.Näitä kirjoneulepuseroita tein itse asiassa kaksi kappaletta! Kun sain ensimmäisen puseron valmiiksi, en saanut mielestäni erästä ystävääni, joka oli vakavasti sairaana. Lankoja oli jäljellä aikamoinen kasa, joten päätin viedä valmiin puseron ystävälleni ja neuloa toisen kappaleen itselleni. Ystäväni oli erittäin ilahtunut lahjasta, ja toivottavasti se tuottaa iloa hänelle vielä pitkään!


Niinikään tämä "pappamallinen" neulepuseromalli on Suuresta käsityölehdestä. Lankana on Novitan 7 veljestä Polkka-lanka. Neule oli nopea ja hauska tehdä, koska kuviot syntyivät kuin itsestään. En ollut aikasemmin juurikaan neulonut tällaisilla pätkävärjätyillä langoilla, joten se oli todella hauska kokemus.Lopputulokseenkin olen ihan tyytyväinen.Näiden puseroiden kanssa voikin ottaa talven vastaan. :)

2 kommenttia:

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Tavattoman hyvin olet onnistunut tuossa silmukkojenjäljentämishommassa! Joskus olen tuotakin kokeillut, ja huomasin, miten vaikeaa siinä on saada kauniita ja peittäviä silmukoita pohjan päälle!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos. :) Silmukoiden jäljentäminen on tosiaan oma taitolajinsa. Olen huomannut,että kaunista silmukkapintaa saa vain, jos pohjaneule on tasaista. Nuorempana neuloin usein melko epätasaista neulepintaa ja silloin kuvioista ei oikein saanut kunnollisia. Ikä on ilmeisesti tehnyt tehtävänsä(?) ja neulontajälkikin on tasaisempaa.