tiistai 24. marraskuuta 2009

Joulukoristeita kirpparilöydöistä ja uusista materiaaleista

Joulu on tulossa kauheaa vauhtia. Innostuin tekemään uusia joulukoristeita ja kokeilemaan ensimmäistä kertaa tuunattujen joulukoristeiden tekemistä. Alkuinnostuksen askarteluun sain Tiimarissa käydessäni ja nähdessäni kivoja joulukranssipohjia. En ole koskaan aikaisemmin askarrellut sellaisia ja idea jäi mieleeni. Seuraavalla viikolla kävin taas Tiimarissa ja poistuin kassillinen kranssipohjia sekä muita askartelutarvikkeita mukanani.

Kolusin kotona kaappejani ja joulukoristeisiin sopivaa tuunattavaa, mutta en löytänyt mitään erityistä... ei ihme, sillä en erityisesti keräile mitään tilpehööriä. Siispä mars kirpputorille! Parisen viikkoa sitten kävin Järvenpään Fidalla etsimässä mielenkiintoisia tavaroita. Ajoitus oli mitä loistavin, sillä Fidalla kaikki tavarat olivat alennettu puoleen hintaan! Ajatuksenani oli löytää ympyränmalliseen kranssiin vanhanaikaisia teelusikoita, jotka sitoisin yhteen joulukellon muotoon. Fidalla ei sellaisia kuitenkaan tullut vastaan, vaan pelkästään muovivarrellisia lusikoita. Hautasin tämän suunnitelman, mutta monta muuta hauskaa tavaraa tuli vastaan, kuten esimerkiksi tämä joulupukki.

Fidan henkilökunta oli järjestänyt ovensuuhun pöydällisen joulutavaroita ja nähdessäni tämän esineen hylkäsin lopullisesti teelusikkaidean. Aivan upea kello ympyränmuotoisen kranssin sisälle! Ja vieläpä suoraan Latviasta. :)

Tällaiset hauskat korvakorut tarttuivat myös mukaan, samoin pieni pingviininpoikanen. Korvakorut voi vaikka ripustaa suoraan joulukuuseen. Pingviini ei ole kauhean joulumainen, mutta muuten oikein sympaattinen hahmo.

Fidalta lähti kaikenlaista romua myös kevätaskarteluja varten. Askartelutarvikekassini hinnaksi tuli peräti jopa 3 euroa 15 senttiä! :D

Lisäksi kävin hakemassa Selma Palmun putiikista joulunauhoja, tämä kasa maksoi yhteensä 10 euroa.


Ja Tiimarista ostin tällaisia askartelutarvikkeita.

En tiennyt alkuun ihan tarkasti, mitä aion tehdä, mutta kaivoin kranssipohjat kassista ja aloin sommitella. Apulainen tuli tarkastamaan, mitä mamma oikein rapistelee... :)


Pian kuitenkin sain inspiraation ja annoin luovuuteni lentää! Ensimmäiseen kranssiin yhdistin Latvian kellon ja vihreää nauhaa... askartelua seuraamaan tullut mieheni toivoi, että jättäisin kranssin yksinkertaiseksi. Ja lopputulos on tällainen (pahoittelen, että salama heijastaa). Mies ei innostunut kellossa olevasta Riga-tekstistä, joten kellosta on toinen puoli "julkisivuna".


Häkkyrämäiseen "kranssi"pohjaan yhdistin punaista nauhaa ja Tiimarista ostettuja kulkusellisia havunoksia. Keskelle työtä kiinnitin rautalangalla kirpparilta löytämäni joulupukin. Pohdin ensin, että solmisin myös alakulmaan rusetin, mutta jätin sen tekemättä, jotta lopputulos ei olisi liian runsas.

Kolmas kranssipohja oli kolmiulotteinen, eli pallonmuotoinen. Mietin pitkään, miten koristelisin sen. Yritin ensin kietoa pallon ympärille nauhoja, mutta lopputulos oli aika surkean näköinen. Päätin sitten ripustaa marjamaisia rautalankahökötyksiä sinne tänne ja solmia rusetin päälle... lopputulos oli kivan näköinen, mutta kovin vaikea kuvattava hökötys on... Kuva on hieman huono, mutta toivottavasti siitä näkee, millainen lopputulos on.


Pallon yläreunaan kiinnitin rautalangalla kirpparilta löytämäni pienen puisen linnun. Sininen väri ei ehkä ole kauhean jouluinen, mutta se näyttää aivan varpuselta jouluaamuna. :)

Fidan yhdestä romulaatikosta löytyi myös pieni nalle ja siitä tuli heti nostalgisia muistoja mieleen! Ulkonäöstään huolimatta nalle ei itse asiassa ole nalle, vaan Pez-merkkinen karkkirasia. Kotipaikkakuntani kyläkaupassa näitä oli myynnissä ja nehän olivat meidän pikkutyttöjen mieleen... :) Ihan tarkkaa ideaa nallen tulevasta kohtalosta minulla ei aluksi ollut. Hetken harkinnan jälkeen sain idean ja päätin askarrella Pez-nallesta joulutonttunallen.

Tässä siis Pez-nalle ennen tuunausta...


... ja tässä tuunattu tonttunalle! Tonttulakki on leikattu kangastilkusta ja kiedottu nallen pään ympärille. Lakki on liimattu kontaktiliimalla paikoilleen, joten sen pitäisi pysyä päässä.


Tässä tonttunalle takaapäin. Nallen selässä on koukku, muistelen että näitä Pez-karkkihahmoja pidettiin roikkumassa vyöllä. Joka tapauksessa tästä koukusta nallen voi ripustaa roikkumaan seinälle tai joulukuuseen. Tai sitten nallen voi jättää istumaan pöydälle.


Pingviinikin sai uuden olomuodon. Tiimarista ostetut "marjatertut" etsivät vielä omaa paikkaansa, mutta ne eivät sopineet kransseihin. Yhdistin lopulta ne yhteen ja kokeilin, sopisiko pingviiniystävämme marjaterttujen kaveriksi. Ja sopihan se. Tämä koriste löytää paikkansa todennäköisesti joulukuusesta.
Joulukoristeiden askartelu oli kivaa puuhaa. Oli yllättävän hauskaa etsiä löytöjä kirpputorilla ja pohtia, miten vanhoista romuista keksisi jotakin uutta. Suosittelen! :)

4 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Wau, tosi hienoja joulukoristeita olet askarrellut. Varsinkin tuo kranssi kellolla on aivan upea. Pitäisi itsekin aktivoitua tekemään jotain jouluista, mutta vesisade ulkona ei oikein inspiroi... Ihana apuri sinulla :)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos. :) Täytyy toivoa, että kranssit ovat toimivia myös käytännössä. Se voi olla turha pelko, mutta kun en ole koskaan ennen tehnyt tällaisia... Sää ei tosiaan ole yhtään jouluinen, mutta onneksi pääsin itse joulutunnelmaan askartelemalla. Onneksi joulu on kaikesta huolimatta olemassa, on jotakin mukavaa keskellä kaikkein pimeintä vuodenaikaa. :)

Olivieno kirjoitti...

Kivoja jouluaskarteluja! Minullakin on tuo neliönmallinen, en ole keksinyt miten sitä käyttää joten kiitos vinkistä!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hei Olivieno! Kiva kuulla että sait täältä idean jouluaskarteluihisi!