torstai 5. marraskuuta 2009

Käsitöiden maailma: Madeira

Matkailimme syyslomalla Madeiralle nauttimaan kesäisestä lämmöstä. Lomailun ohella tein katsauksen saaren tarjontaan käsityöharrastajan näkökulmasta. Nautin paljon Madeiran kauniista maisemista ja kukkien loistosta sekä upeista vuoristomaisemista!


Madeiralla rakennustyyli on hyvin samantapainen kuin Välimeren seudulla - pieniä vaaleaksi rapattuja taloja, joissa on tiilikatot. Seinien rappauksista löytyi monesta paikkaa kauniita kaakeliasetelmia. Tässä yksi kaunis kaakelikuvio, joka löytyi Madeiran pääkaupungista Funchalista erään pienen kirkon seinästä.


Madeiran historia on mielenkiintoinen ja käsitöiden tekeminen on ollut yksi tärkeä osa madeiralaisten elinkeinonharjoittamista. Andrew Cravetten kirjoittama matkaopas Madeira and Porto Santo kertoo, että kanavatöiden ja petit-point-kirjontatöiden tekeminen on ollut Madeiran yksi vientituotteista jo 1700-luvulta lähtien. Madeiralaisilla oli tiiviit kauppayhteydet flaamien (etninen ryhmä Ranskassa ja Belgiassa) kanssa ja kirjontatöiden aiheet olivat monesti kopioita flaamilaisista esikuvista.

Kirjontatöitä oli nähtävillä Madeiralla useissa paikoissa. Lisäksi saarella oli myynnissä jonkin verran kanavatyöpakkauksia, joissa yleisimmät aiheet olivat linnut ja kukat. Pakkausten hinnat vaihtelivat noin 30-70 euron välillä, riippuen työn koosta ja ostopaikasta.
Ohessa kaksi isoa kanavatyötä hotellimme aulatiloista. Nämä aiheet ovat hyvin tyypillisiä madeiralaisissa kanavatöissä. Yhdessä hotellin baarikabineteista oli upea tuoli, jossa oli kanavatyöllä kirjotut päälliset, mutta siitä en valitettavasti saanut otettua kuvaa.


Madeiraa kohtasi vuonna 1852 katastrofi, kun tuholaishyönteiset tuhosivat suuren osan Madeiran viiniviljelmistä. Tämän vuoksi suuri joukko madeiralaisia jäi työttömäksi saarella. Vuonna 1856 saarella vieraili englantilainen aatelisnainen, viinikauppiaan tytär Elizabeth Phelps, joka häikäistyi madeiralaisten naisten käsityötaidoista ja erityisesti leikekirjontatöistä. Hän organisoi työosuuskuntien perustamisen sekä leikekirjontatuotteiden viennin Englantiin, mikä oli pohja leikekirjontatöiden laajamittaiselle tuottamiselle.

Madeiralla käsitöitä myydään miltei kaikissa matkamuistomyymälöissä ja töitä myydään myös mm. erilaisilla toreilla ja museoissa. Leikekirjontatyöt ovat yleisin myyntiartikkeli, mutta myös villavaatteita, kuten villasukkia, villapaitoja ja ponchoja, on myynnissä - erityisesti vuoristossa olevissa myyntipisteissä. Leikekirjonnalla on tehty mitä erilaisimpia töitä nenäliinoista ja pöytäliinoista naisten yöpaitoihin ja kravaatteihin saakka.Leikekirjontatyöt ovat kauniita ja hyvin tehtyjä, monet niistä ovat hätkähdyttävän upeita. Aidot leikekirjontatyöt ovat myös kalliita, vaikka hintahaarukka vaihtelikin melko paljon eri liikkeissä. Kallein hinta, joita leikekirjontatöistä pyydettiin, oli yli 6000 euroa! Kyseessä oli useilla eri värillä kirjottu pöytäliina. Aidot leikekirjontatyöt pystyi erottamaan siitä, että ne oli merkitty sertifikaattitunnuksella, joka lienee Portugalin virallinen käsityösertifikaatti. Aitojen töiden ohella Madeiran kaupoissa oli myynnissä kaikenlaisia aitoja kirjontatöitä muistuttavia teollisesti valmistettuja liinoja ja muita tekstiilituotteita. Joskus aidon käsityötuotteen ja tehdasvalmisteisen tuotteen eroa oli vaikeaa nähdä, mutta sertifikaattilappu viimeistään kertoi tuotteen aitouden.

Leikekirjontatöiden ja kanavatyöpakkausten ostaminen houkutteli, mutta kummastakaan lajista en löytänyt sopivia tuotteita. Kanavatyöpakkaukset olivat toki kauniita, mutta mutta... silti niistä ei tuntunut löytyvän "sitä oikeaa". Leikekirjontatöiden kanssa kävi hieman samalla tavalla, mutta ostin kuitenkin jotakin pientä koti-Suomeen tuotavaksi ja ihailtavaksi: taskunenäliinoja, joissa on häikäisevän upeaa kirjontaa. Tässä niistä yksi esimerkki.

Ja tässä kuva aidossa leikekirjontatyössä olevasta sertifikaatista.


Lähikuvaa kirjonnan yksityiskohdista.


Tässä hieman yhteenvetoa Madeirasta matkailukohteena käsityönystävän näkökulmasta:
  • Liikkeissä on paljon kauniita käsityötuotteita ja ostomahdollisuuksia on paljon. Toisaalta käsityötuotteiden tarjonta keskittyy pitkälti leikekirjontatöihin. Mallit ovat melko samantyyppisiä joka liikkeessä, josta voi päätellä, että käsityötuotteiden tuotanto ja myynti ovat tehokkaasti organisoitua bisnestä.
  • Uniikkeja madeiralaisia käsityötarvikkeita ei juurikaan löydy myynnistä. Langat ja kankaat ovat pitkälti samoja kuin Suomessa. Erilaisia lankatuotteita oli vähän myynnissä, kangaskauppoja oli Funchalin keskustassa jonkin verran. Ainoa poikkeus ovat kanavatyökirjontapakkaukset. Miinuksena niissä ovat suppeat aihevalikoimat.
  • Villavaatteet ovat edullisia ja kauniita, mutta samat mallit ovat myynnissä miltei jokaisessa myyntipaikassa.
  • Miinusta on myös se, että käsitöiden tekemisestä on vaikeaa keskustella. Ainakin Funchalin keskustassa on vallalla "osta osta osta"-mentaliteetti. Tämä harmitti kovasti, sillä olisin kaivannut avointa keskustelua käsitöiden tekemisestä ja töiden taustoista. Voi olla, etten vain löytänyt oikeaa paikkaa.
  • Madeira-viini on hyvää ja sitä on mukavaa nauttia illalla hotellihuoneen parvekkeella. :)


2 kommenttia:

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Komeita nuo isot kanavatyöt, vaikka kyllä tuo aihemaailma on aikast romanttinen, ja ehkä suomalaiseen sisustukseen vaikea? Tosin tuo alimmainen sai kyllä sormeni heti syyhyämään... :D
Ylimmäisen kaltainen "paimenromanttinen" työ minulla onkin itsellänikin seinällä, mutta pienempi, toki.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Madeiralaiset kanavatyöt ovat todella upeita, mutta luulen että ne ovat tosiaankin suomalaisille liian romanttisia aiheiltaan. Ainakaan omaan makuuni ne eivät ole, vaikka ovat muuten todella hienoja ja taidokkaita. Oli todella mielenkiintoista, että mallit - joita on todennäköisesti tehty jo 1800-luvulla - dominoivat kaikkia käsityömarkkinoita. Luultavasti tämä kertoo siitä, että käsityömarkkinat ovat tiukasti organisoidut eikä yksittäisiä käsityöyrittäjiä ole. Tai he eivät saa töitään esille yhtä näkyvästi kuin ketjuyrittäjät... Hieman samaa ilmiötä on näkyvillä myös esimerkiksi Tallinnassa, jossa miltei kaikki liikkeet ydinkeskustassa ovat Eesti käsitöö -ketjun liikkeitä.