keskiviikko 11. marraskuuta 2009

Tekstiilien ekologinen jalanjälki

YLEn nettisivuilla osui silmiini tällainen uutinen, jossa kerrottiin tekstiilien päätyvän yhä useammin jätteeksi kuin uusiokäyttöön. Uutisessa Pelastusarmeijan edustaja kertoo, että keräykseen tulevista vaatteista noin kolmasosa ei kelpaa myytäväksi. YTV:n jäteasiantuntija arvoi, että syynä ovat halpakaupat, jotka myyvät halvalla huonolaatuisia vaatteita.

Tällaisten uutisten lukeminen masentaa syvästi. Vaatebisnekseen liittyvä luonnonvarojen tuhlaus on järjetöntä. Kannattaako ylipäätään valmistaa tuotteita, joiden käyttöikä on lyhyt - varsinkin kun ilmastonmuutos uhkaa koko planeettamme? Tuleeko maapallo hukkumaan lumppuihin?

Voisivatko ympäristöhaittamaksut olla osa ongelman ratkaisua? Uutisen mukaan esimerkiksi Ranskassa valmistajat tai maahantuojat joutuvat maksamaan ympäristöhaittamaksua uusista vaatteista. Tämä voisi ohjata ihmisiä valitsemaan kestävämpiä tuotteita, kun hintaero laadukkaan ja huonommin valmistetun tuotteen välillä ei ole yhtä suuri. Tämä voisi olla yksi osa ratkaisua. Vielä tärkeämpää on vaatteiden elinkaaren ja ekologisen jalanjäljen tiedostaminen.

Köyhän ei kannata ostaa halpaa, sanoo vanha kansa. Sanonnalla perustellaan usein säästäväisyyttä, koska kalliimmat laatutuotteet kestävät usein paremmin kuin halvemmat. Samalla sanonnalla on myös ekologinen puolensa.

3 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Olen tosi iloinen, että täällä blogissasi käsittelet myös näitä tärkeitä aiheita. Harmittavaa, että näille halpakaupoille riittää jatkuvasti asiakkaita, eikä kaupoilla näin ollen ole tarpeen muuttaa toimintatapaansa. Jonkinlainen haittamaksu olisi kyllä tarpeen.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hyvä kuulla, että nämä aiheet eivät ole liian raskaita sinun mielestäsi. Olen miettinyt, pitäisikö käsitöiden esittely ja yhteiskunnalliset pohdinnat eriyttää kahteen eri blogiin, mutta toistaiseksi nämä postaukset mahtunevat samalle areenalle.

r kirjoitti...

Entä kun niiden intialaisten työt loppuvat? Ei sitä pientäkään palkkaa työstä, vaan entistä enemmän köyhyyttä.