lauantai 29. toukokuuta 2010

Tekstiilien kierrätys

Lauantai-illan iloksi googlailin ja etsin uusia ajatuksia tekstiilien kierrättämisestä. Löysin mielenkiintoisen tekstiilien kierrätystä koskevan sivuston, Tekstiiliromun, joka liittyy Lapin yliopiston tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoiden tekstiilien kierrätystä koskevaan projektiin, joka tehtiin yhteistyössä SPR:n Rovaniemen Kontti-kierrätystavaratalon kanssa. Projektista kertova teksti on hyvin puhuttelevaa. Rikkinäisten tai muuten puutteellisten tekstiilien seuraava osoite on kaatopaikka, vaikka niiden joukosta löytyisi paljon käyttökelpoista materiaalia.

Taloyhtiömme on ilokseni lisännyt viime aikoina kierrätysmahdollisuuksia. Yhtiöömme on tullut metallinkeräysastiat ja lasinkeräysastioitakin on lisätty. Yleinen tietoisuuskin ympäristöasioista tuntuu lisääntyneen. Esimerkiksi toissaviikolla kiertänyt ongelmajätekeräystempaus aiheutti lähiössämme suuren kaaoksen, kun lähialueelta (ja ilmeisesti kauempaakin) saapui ihmisiä tuomaan vanhoja maalejaan ja muita ongelmajätteitä autoon. Todella hienoa, että niin paljon ongelmajätettä päätyi oikeaan osoitteeseen!

Taloyhtiön kierrätyspisteiden lisäksi lähiseudullamme on paljon muitakin kierrätysmahdollisuuksia, mm. UFF:n keräyslaatikot. Olen kuitenkin miettinyt, miksi kaikista kierrätyspaikoista puuttuu yksi olennainen - kirpputoreille kelpaamattomien tekstiilien keräyspiste. Vielä joskus 1990-luvulla oli lumppukeräyksiä, jonne risat tekstiilit pystyi toimittamaan. Onko niin, että tekstiilit koetaan liian arvottomaksi materiaaliksi? Toisaalta kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita on jo myynnissä. Käsityölangoissa esimerkiksi Rowan on tehnyt neulelankaa kierrätetyistä tekstiileistä. Tällaista tuotantoa voisi olla vielä enemmän! Esimerkiksi Novita voisi ottaa kiinni kierrätysajattelusta ja ryhtyä tuottamaan vanhoista tekstiileistä käsityölankoja.

Ekologisen ajattelun pysyvyys on mietityttänyt viime päivinä paljon. "Ekologisuus on muotia" -slogania hoetaan kaikkialla miltei loputtomasti. Muotivirtaukset tosin menevät yleensä omalla ajallaan ohitse. Onko pian tulossa uusi kertakäyttökuluttamisen buumi? Toivon, että kierrätys- ja tuunaustrendi ei ole ohimenevää, vaan jää pysyväksi ilmiöksi.

4 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Samaa toivon minä! Siis että kierrätysasiat eivät ole vain muoti-ilmiö.
Ja totta tosiaan miksei niitä lumppukeräyksiä enää ole? Niistä kun tosiaan joku jo valmistaa jotain uutta ja varmasti niissä olisi mahdollisuuksia vielä kehitellä vaikka mitä valmistettavaa. Innovaatioita lisää!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Jos oikein muistan, niin lumppukeräyksiä suoritti tuolloin 1990-luvun alussa yritys, joka käytti lumppumateriaalia öljyntorjuntaan käytettävien imeytysmattojen raaka-aineeksi. Yritys lopetti kuitenkin 1990-luvun puolivälin kieppeillä. Lumpusta on muistaakseni joskus aikoinaan tehty myös paperia. Luultavasti keräyksiä ei järjestetä siksi, että mikään yritys ei hyödynnä käytettyä tekstiilimateriaalia.

Innovaatioita tekstiilien uusiokäyttöön pitäisi ehdottomasti olla enemmän. Pitäisi kai antaa esimerkiksi Novitalle palautetta ja ehdottaa, että he alkaisivat toteuttaa kierrätysmaterista neulelankoja.

Anonyymi kirjoitti...

"Toivon, että kierrätys- ja tuunaustrendi ei ole ohimenevää, vaan jää pysyväksi ilmiöksi."
Tää on kyllä hyvä toive ja toteutuukin jossain määrin. Ainakin omalla kohdalla varmimmin, jos niin haluaa. Kyllähän kierrätys ja sitä kautta vähempi kuluttaminen on osalle kuluttajista pysyvä arvo. Ohi menevä muoti-ilmiö se on niille, jotka kulkevat muodin perässä. Kierrätys muoti-ilmiönä on harmillista. Siitä jää paha maku suuhun :(

Käsityöperhonen kirjoitti...

Pikkutintti: Olet oikeassa siinä, että kierrätyksestä muoti-ilmiönä jää paha maku suuhun. Niin myös monesta muustakin ns.viherpesuilmiöstä. Onneksi kierrätysajattelu on ollut pinnalla jo useamman vuoden ajan, mikä voi olla merkki siitä, ettei ole kyse enää pelkästä muotioikusta. Esimerkiksi viime keväänä järjestetyn siivouspäivän suosio kertoo varmaankin juuri tästä.