torstai 17. kesäkuuta 2010

Käsityöharrastajan Tallinna

Kävin eilen Tallinnassa päiväristeilyllä nauttimassa kaupungin ilmapiiristä ja kesäisestä ilmasta. Kaupunki on muuttunut paljon 1990-luvun alusta eikä sitä aina tunnista samaksi kaupungiksi kuin reilu 1o vuotta sitten.

Tallinnan tarjonta käsityönharrastajalle on yllättävän monipuolinen. Vanhankaupungin kaduilla on paljon erilaisia käsityötuotteita tarjoavia putiikkeja. Ajoittain vanhankaupungin kaduilla häiritsee se, että liikkeissä tarjottavat tuotteet ovat joskus liian samantyyppisiä. Tämä kertonee siitä, että käsityöteollisuus on pitkälle organisoitua toimintaa. Toki kaupungin kaduilta löytyy myös persoonallisia, yhden tai kahden käsityöläisen ylläpitämiä liikkeitä. Oma suosikkini on viime keväänä löytämäni keramiikkaputiikki, jonka nimeä en enää muista. Tällä kertaa en ehtinyt käydä liikkeessä, toivottavasti se on vielä pystyssä huolimatta talouden taantumasta.

Kiva työkaveri M. vihjaisi minulle, että Tallinnasta löytyy monipuolinen Karnaluksin käsityötarviketukkuliike. Liike sijaitsee noin 2 kilometriä Tallinnan D-terminaalista luoteeseen. Liike oli hieman vaikea löytää, mutta kaikki oli vaivan arvoista. Liikkeeseen tultaessa hämmästyin aivan valtavasti hyllyjen määrää... lankoja, kirjontapakkauksia, korutyötarvikkeita, nauhoja, vetoketjuja, nappeja, verhotarvikkeita, neulepuikkoja... silmäni meinasivat pudota päästä! En edes tajunnut kaivaa kännykkääni esille ottaakseni kuvia. Mutta onneksi Kristiinan silmukat -blogissa on kuvia tukkuliikkeestä, joten niistä saa hieman kuvaa, millainen liike on.

Mukaani tarttui tällainen merinovilla-silkki-kashmir -sekoitelanka, josta ajattelin tehdä neulepuseron Moda-lehden mallin mukaisesti. Tukussa olevista langoista suurin osa oli entuudestaan vieraita, joten liikkeeseen kannattaa lähteä niin, ettei ole kauhea kiire. Lisäksi selkeä ostoslista kannattaa tehdä ennen matkallelähtöä. Tuotemäärä on tukussa niin valtava, että omalta hämmästykseltään ei muuten välttämättä osaa ostaa mitään...

Tukkuliikkessä olevat neuletarvikkeet olivat todella halpoja Suomeen verrattuna. Nämä bambupuikot lähtivät mukaani. Hintaa puikoille tuli yhteensä 140,40 kruunua, eli noin 9.30 euroa.

Uusi Tallinnan matka on jo suunnitteilla. Viimeistään syksyllä olisi päästävä uudestaan Karnaluksin ihmeitä ihailemaan... Seuraavalla kerralla en huoli ukkoa matkaseuraksi mukaan! Käsityökärpäsen puraisemaa matkakaveria siis etsitään... :)

5 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Ihanaa, Karnaluksiin siis pääsee vielä yksityisestikin. Ystäväni oli sitä mieltä että sinne pääsee enää vain ryhmissä. Olen käynyt siellä kerran ja se on ihana ja edullinen paikka. Ostin esim. 2,5m:n palan valkoista pellavaa, leveyskin taisi olla 2m, maksoin siitä vajaa 14 euroa. Täältä järjestetään kansalaisopiston toimesta syksyisin sinne reissu, viimeksi peruuntui. Toivottavasti nyt onnistuisi!!!
Kivan tuntuinen reissu sullakin taisi olla! Hyviä hankintoja!
Minäkin ostin silloin tuota merinovillaa ja tein siitä tyttärelle pipon kun hän kutiaa muista villoista. Tulipas paljon tekstiä, innostuin niin kovasti;)
Mukavaa viikonloppua:)

Pitsisukka kirjoitti...

Karnaluks on aivan mahtava paikka, kun ensimmäisen kerran sinne menin niin, luulin ensin että olen kuollut mutta sitten huomasinkin tulleeni taivaaseen suorastaan. Muitakin käsityöliikkeitä Tallinnasta löytyy toki mutta ei sen veroista ja onhan se niin kiva kesäkaupunki muutenkin. Mukavaa alkanutta kesää.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Karnaluks on tosiaankin aivan uskomattoman upea paikka, suorastaan taivaaseen verrattavissa. :) Irma, minulla ei ollut mitään ongelmia myymälään pääsemisessä - kunhan vain soitti ovikelloa, niin sisälle pääsi. Olisi kummallista, jos pahan taloustaantuman aikana jokin virolainen yrittäjä sanoisi, etteivät yksittäiset asiakkaat ole tervetulleita. Joten uutta matkaa suunnittelemaan!

Kivaa viikonloppua ja kesäkuun jatkoa! :D

jaffe kirjoitti...

Hei, olisin kiinnostunut tietämään, saako sieltä Karnaluksista tai jostain muualta Tallinnasta Ryijyn teko tarpeita? Ajattelin syksyn ratoksi aloittaa ryijyn teon.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hei,

en muista nähneeni Karnaluksissa ryijylankoja. Niitä saattaa siellä olla, koska lankojen määrä on valtavan iso. En muista nähneeni ryijytarvikkeita Tallinnassa missään käsityöliikkeessä, mutta toisaalta en ole katsonut niitä silmällä. :) Karnaluksin valikoimista saa yleiskuvaa osoitteesta http://shop.kl24.ee/