maanantai 26. heinäkuuta 2010

Koristemaalauksen salat

Kesälomalla teimme yläkerran huoneissa remonttia ja pohdimme pitkään, miten saisimme persoonallista ilmettä huoneisiin. Alun perin tarkoituksenamme oli tapetoida huoneet uudestaan, mutta värit ja mallit eivät miellyttäneet... lisäksi haaveenamme oli tehdä kuvioita - maalaten tai tarrakuvioilla - seinän pinnalle. K-raudan ystävällinen myyjä totesi, että noiden suunnitelmien kanssa teidän kannattaisi repiä vanhat tapetit pois ja tehdä maalipinnat. Maalipinnalle kaikenlainen kuvioiden liittäminen olisi paljon helpompaa. Tuumasta toimeen ja kesälomapäivistä monet kuluivat rattoisasti tapettia repiessä.

Ensimmäinen suunnitelmissamme oli kuvion tekeminen makuuhuoneeseen sängyn yläpuolelle. Ystäväni J. antoi vihjeen, että kuviota ei kannattaisi tehdä sabluunalla, kuten ensin ajattelin, vaan heijastamalla kuva seinälle piirtoheittimen avulla (sama ohje löytyi myöhemmin myös täältä) ja piirtämällä kuvioiden ääriviivat + maalaamalla kuviot pensselillä. Googlettamalla löysimme upean kelttikuvion, jonka halusimme seinällemme. Beesinväriset tapetit saivatkin väistyä vihreän väriloiston tieltä!


Ääriviivojen piirtäminen onnistui helposti, ainoastaan kuvion mittasuhteiden ja paikan tarkistaminen oli työlästä piirtoheittimen kanssa. Lopulta sekin onnistui ja sain pensselin käteen. Maalina sekä seinissä että kuviossa on Tikkurilan Jokeri, eli normaali sisustusmaali. Pensseleinä käytettiin pienikokoisia öljyväripensseleitä.


Kuviossa käytettiin kahta eri väriä - tummempaa perusväriä ja vaaleampaa rajausväriä. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen!Makuuhuoneeseen tein lisäksi vaatehuoneen oven ympärille kelttiläisen ornamentin. Malli on peräisin kelttikorusta, jonka sain mieheltäni lahjaksi. Hahmottelin kuvion ensin paperille, josta piirsin kuvion piirtoheitinkalvolle. Periaatteessa kuvion olisi voinut tehdä sabluunan avulla, mutta käytin sitä vain kuvion piirtämiseen. Kuvio on maalattu samalla tavalla kuin puukuviokin, eli pensselin avulla.Työhuoneen beesinväriset tapetit väistyivät keltaisen maalipinnan tieltä. Mieheni halusi huoneeseen keskiaikaista henkeä ja mietimme väritystä pitkään. Koska huone on talvisaikaan melko pimeä, niin valitsimme huoneen väriksi keltaisen. Keskiaikaisista kuvioista valitsimme heraldisen ranskanlilja-kuvion, josta löysimme mallin Turun keskiaikapäiviltä ostetusta pukeutumiskirjasta ja päätimme tehdä huoneeseen boordikuvion liljoista. Suurensin kuvion isommaksi ja kuvio jäljennettiin sabluunalle. Kuvion olisi voinut toteuttaa aivan hyvin sabluunalla, mutta siveltimellä maalaaminen on niin mahdottoman hauskaa, joten päätin maalata kuviot käsin.

Maalasin kuviot kahteen kertaan, jotta väri olisi peittävää. Yhdellä maalauskerralla liljat näyttivät kuin vesiväreillä maalatuilta.


Tähänkin lopputulokseen olen todella tyytyväinen! Keltainen väri tuo mukavasti eloa huoneeseen, jossa huonekalut ovat tummaa puuta ja väritys on muutenkin tummanruskeaa ja tummanpunaista.


6 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Hienoa jälkeä! Näyttää hienolta ja sopii erittäin hyvin huonekaluihin.

Lime kirjoitti...

Erityisen hieno tuo makuuhuoneen kuvio! Täytyy tulla joskus katsomaan livenä.

Romulus kirjoitti...

Vau, tuntuu ihan hirmuisen työläältä hommalta maalata tuommoisia käsin siveltimellä!!! Mitä sitten jos menee pieleen? Ei voi ainakaan kovin huonolla keskittymisellä maalailla :)

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Oi-oi, nyt käypi katteeks ihan, ihania kuvioita!
Totta, piirtoheitinheijastus on tosi hyvä homma - jos on piirtoheitin käytössä. Sapluunalla minä olen tehnyt, kun ei heitintä ole, mutta se vasta sotkee, *huokaus*, kun ei samalla tavalla pääse näkemään, mitä tekee. (Ts. tuloksen näkee vasta, kun irrottaa sapluunan. Ja jos se on huojahtanut, repeytynyt tai jäänyt laineille...)

Irma kirjoitti...

On tosi onnistuneet ja kauniit kuviot ja värit minunkin mielestä!! Totta on että sabluunalla tahtoo tulla sottasta jälkeä ainakin meillä tuli ;)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitokset. :) Maalaaminen oli itse asiassa helpompaa kuin kuvioiden tekeminen sabluunalla. Hyvää keskittymistä se tosin vaatii ja ennen kaikkea hyvät pensselit. Pienet virheet voi korjata rätillä, kun maali on vesiliukoista. Tosin oppirahat joutui tässäkin lajissa maksamaan, pieniä virheitä kuvioissa on, mutta onneksi ne eivät kauhean hyvin osu silmään lopullisessa työssä.

Pappi puikoissa: omat kokemukseni sabluunalla tekemisessä ovat samanlaisia - väri pääsee helposti leviämään sabluunan reunojen välistä ja sottaa kuvion. Totesin, että tekniikkaa kannattaa soveltaa niin, että piirtää kuvion sabluunan ja lyijykynän avulla seinään ja maalaa kuvion! Siinä pystyy näkemään lopputuloksen syntymisen paljon selkeämmin. Piirtoheittimen saaminen oli meillä helppoa, koska mieheni on opettaja ja kesällä koulussa piirtoheittimillä ei ole paljoa käyttöä.