torstai 9. syyskuuta 2010

Dokumentti tekstiilien kemikaaleista

Katsoin äsken Yle Areenalta Ulkolinjan Myrkkyä halvalla -dokumentin (alun perin saksalaista tuotantoa), joka kertoo tekstiileissä piilevistä kemikaaleista. Dokumentissa kerrotaan tekstiilituotteissa piilevästä vaarasta, kemikaalialtistuksesta. Dokumentissa haastatellaan kahta ihmistä, H&M:n entistä myyjää ja sataman työntekijää, joiden on todettu sairastuneen Aasiasta tuotujen tekstiilien myrkkyjäämistä. Myrkyt ovat peräisin tekstiilien tuotannosta sekä hyönteistuhojen estämiseksi tehdyistä ruiskutuksista kontteihin.

Dokumentti on hyvin järkyttävää katsottavaa. Minua järkyttivät erityisesti kohdat, joissa näytetään tekstiiliteollisuudessa työskentelevien intialaisten työntekemistä pelloilla ja tehtaissa. Dokumentissa näytetään esimerkiksi puuvillapeltojen ruiskutusta vaarallisilla kemikaaleilla ilman minkäänlaisia suojavälineitä ja puuvillalankojen valkaisemista ulkona olevissa altaissa, joissa työläiset kahlaavat. Ja tähän työhön eivät osallistu vain aikuiset, vaan myös lapset, koska kaikkien on osallistuttava elannon hankkimiseen.

Ulkolinjan dokumentti kannattaa katsoa, sillä se avaa silmät halpatekstiilien valmistuksen epäkohtiin. En suosittele katsomaan dokumenttia myöhään illalla, jos yöunet häiriytyvät helposti.

2 kommenttia:

Sinikka kirjoitti...

Katsoin myös kyseisen dokumentin. Tuon jälkeen tulee varmasti tarkemmin katseltua missä tuote on valmistettu jne...

Käsityöperhonen kirjoitti...

Dokumentti avasi minunkin silmäni. Samaa asiaa on myös viimeisimmässä Kuluttaja-lehdessä. Järkyttävää, että jopa lastenvaatteista löytyy myrkyllisiä aineita. http://www.kuluttaja.fi/fi-FI/edelliset-numerot/2010/6-2010/t-paidat-tutkimus/