torstai 16. syyskuuta 2010

Käsitöiden Tallinna, osa 2: Karnaluks-matka

Lauantaina teimme Limen kanssa päiväristeilyn Tallinnaan, päämääränä käsityötarviketukku Karnaluks ja muut lanka- ja kangaskaupat Tallinnassa. Risteily meni nopeasti lahden ylitse ja D-terminaalissa otimme taksin. Mietimme ensin, osaako taksikuski ajaa meidät hiljaiselle sivukujalle, mutta se oli turha pelko. Huomasi, ettei hän tosiaankaan kuljeta suomalaisturisteja Karnaluksiin ensimmäistä kertaa. Osasi jopa pysähtyä oikean oven kohdalle. :)

Ilma oli Tallinnassa melko sateinen, mutta kaupunki oli silti kaunis. Näitä vanhoja rakennuksia ihailee ja kuvailee mielellään, myös kännykkäkameralla.

Tallinnassa on hauskaa, miten kaupungin rakennuksissa on näkyvissä eri aikakausien kerroksia.Mutta takaisin itse asiaan... Toinen käynti Karnaluksissa ja ovella hengitys alkoi taas salpautua. Mitä kaikkea ihanaa täällä onkaan... ja miten paljon. Aloitimme kiertämisen nauhaosaston kautta ja siirryimme sieltä lankojen pariin. Päätimme, ettei meillä saisi olla kiire, vaan katsoisimme kaikki kiinnostavat asiat lävitse. Minulla oli mukanani muutama moniste Moda-lehden malleista, joihin olen etsinyt sopivia lankoja pitkään. Ajattelin metsästää niihin sopivat langat Karnaluksissa. Se osoittautui aikamoiseksi haasteeksi, koska lankojen määrä on aivan mahdottoman valtava ja suurin osa merkeistä on entuudestaan tuntemattomia. Välillä tuntui, että hakee neulaa heinäsuovasta.Pidemmän harkinnan jälkeen päädyin ostamaan kilon verran Austermannin 100% villalankaa nimeltä Smaragd Classic. Lisäksi mukaan lähti helmi- ja korutyötarvikkeita, jotka ovat edullisempia kuin Suomessa.

Karnaluksissa löytämisen riemua verotti tavaraähky, joka iskee joskus päälle erittäin isoissa kauppaliikkeissä. Esimerkiksi Itäkeskuksessa tai Jumbossa käydessä se iskee joskus päälle henkisenä pahoinvointina tavarapaljouden keskellä ja haluna paeta paikalta... siksi lankaosaston penkominen piti lopettaa ja tulin korutarvikepuolelle, joka on pienempi. Huonovointisuus alkoi helpottaa vähitellen ja hyvä niin.

Karnaluksin jälkeen kävimme vastapäätä olevassa paikallisessa kangaskaupassa katsomassa kangasvalikoimia, mutta mukaan ei lähtenyt mitään. Tuli kuitenkin havaittua, että kankaiden metrihinnat ovat selkeästi huokeampia kuin Suomessa. Ehkäpä ensi kerralla ostetaan pellavaa keskiaikavaatetusta varten. Lisäksi kävimme muutamassa vanhassakaupungissa olevassa käsityö- ja lankaliikkeessä, joiden nimet eivät jääneet mieleen. Myytävänä niissä oli lähinnä vironvillaa, jota ei tällä kertaa lähtenyt mukaan.

Matkan yksi kohokohdista oli hiljattain avatun itämaisen ravintolan testaus. El Pasha-ravintolaa mainostettiin Helsingistä mukaan ottamassamme lehdessä ja sinnehän piti mennä. Ruoka oli erinomaisen hyvää ja palvelu ystävällistä eivätkä hinnat olleet kovinkaan kalliit. Siellä kannattaa käydä, jos pitää itämaisesta ruuasta.

4 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Aah, ihania Tallinnan ja varsinkin Karnaluksin kuvia!! On kyllä totta että tuommoisen tavarapaljouden keskellä voi iskeä eräänlainen ahdistus;) Kauniin väristä lankaa ostit!
Täytyykin laittaa tuo ravintolan nimi muistiin.
Hyvää viikonloppua!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Lankaostoksiin olen itsekin tyytyväinen, täytyy pian ruveta kaivamaan puikot esiin ja iskeä kiinni Karnaluks-lankoihin. Sitä ennen pitäisi yhdistää 3 neulepuseron kappaleet toisiinsa, jotta saisi enemmän tilaa käsityökaappiin... Nyt työn alla ovat syksyn ensimmäiset villasukat. :) Hassu juttu, vaikka Karnaluksin keikasta on vain viikko, niin jo nyt tulee sellainen olo, että tahtoisi sinne karkkikauppaan jo uudestaan. Seuraavan kerran sinne tulee lähdettyä todennäköisesti vasta keväällä. Virossa on silloin jo käytössä euro, mikä helpottanee ostoksilla käymistä paljon.

Katju kirjoitti...

Karnaluksesta tulee tosiaan aina ostettua kaikkee kivaa.

Pitsisukka kirjoitti...

Tuo Tallinna on kyllä varsin viehko paikka... ja sitten Karnaluks, siitä ei voi edes puhua, se on kyllä uskomaton!