sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Pesukonevärjäyksen tulokset

Vaatehuoneessani on lojunut useita vaatekappaleita, jotka ovat odottaneet värikäsittelyä. Päätinkin laittaa väripanokset pyykkikoneeseen ja kokeilla värien tarttumista sekalaiseen määrään tekstiilejä. Testasin aikaisemmin käsinvärjätyn paidan värjäämistä uudelleen. Väri tarttui alunperin beesinväriseen paitaan läikikkäästi. Paidan läikikkyydestä on moni huomauttanut, joten ajattelin testata, voiko läikikkäästä saada sittenkin yksivärisen. Paita on muuten kaikin puolin mukava.

Toinen pesukoneeseen päätynyt tekstiili on noin 20 vuotta sitten artesaaniopintojen aikana kudottu vaatetuskangas... värimakuni on muuttunut totaalisesti kankaan suunnittelun jälkeen. Kangas on 100% puuvillalangasta kudottu ja hyvin miellyttävän tuntuinen.Koneeseen menivät myös nämä 2 pikkuliinaa, jotka ovat poimittu mukaan kirpputorilta tuunaustyötä varten.


Niinikään kirpputorilta mukaani tuli Anne Linnoinmaan puuvillaneule, jonka laatuun ihastuin. Väri ei niinkään ole omaan makuuni sopiva, mutta 100% puuvillahan värjäytyy helposti. Värjäyksen väriksi otin Nitorin tomaatinpunaisen värin, joka sopisi kaikkiin tekstiileihin hyvin.Tässä on koko tekstiilikasa kokonaisuudessaan ennen värjäystä...


... ja tässä värjäyksen jälkeen.


Olen erittäin tyytyväinen värjäyksen lopputulokseen. Paita sai - ihme ja kumma - täysin puhtaan yksivärisyyden takaisin. Läikikkyys siis hävisi ja tilalla on kauniin tomaatinpunainen väri. Kuvassa väri ei valitettavasti näy täsmälleen oikeana.

Neulepusero sai niinikään kivan punaisen sävyn.

Käsinkudottuun kankaaseenkin tuli hauska väri. Tämä on paljon enemmän omaan makuuni kuin alkuperäinen. :)


Ja pikkuliinat näyttävät tällaiselle.

Aamulla tehdyn postauksen jälkeen jäin miettimään, kuinka ekologisesti kestävää värjäysharrastus on ja kuinka paljon luontoa rasitetaan värjäysaineissa olevilla kemikaaleilla. Mietin asiaa pitkään ja pohdin myös sitä, että toisaalta yksinkertaisella värjäyskäsittelyllä tekstiilien käyttöikä pitenee. Aikaisemmin värjäämäni lakanat saivat todella uuden ilmeen kulahtaneen kukkakankaan peityttyä kauniiseen värisävyyn. Enää en ole miettinyt ollenkaan lakanapariskunnan siirtämistä mappi Ö:hön. En päässyt päätelmissäni oikein mihinkään lopputulokseen.

5 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Hyvin onnistui värjäykset! Minä olen kanssa miettinyt varsinkin noiden vaatteiden kierrätystä kun meidän nuorisolta jää aikamoinen määrä hyväkuntoisia vaatteita pitämättä. Nuorin tytär jonkun verran tuunaa niitä ja kirpparille viedään loput tarpeettomat. Mutta ei ne sielläkään kaikki mene, sitten vien loput vaatekeräykseen. Toinen juttu onkin sitten kulahtaneet lakanat ym. mihin ne laittaisi, itse en tee esim.matonkuteita ja kudo.... Minulla onkin vanhoja lakanoita melkoinen kasa jos niistä saisi vaikka tilkkupeittoaineksia...aika näyttää mutta roskiin en heitä.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos. :) Pesukoneväri on yllättävän kätevä tapa saada tasainen väri tekstiiliin. Aikaisemmin pelkäsin, että pesukone menee pilalle väreistä, mutta minkäänlaisia ongelmia ei ole ollut. Ihme ja kumma. Ehkäpä värien tuotekehitystä tekevät insinöörit osaavat hommansa. :)

Tekstiilien kierrättäminen järkevästi mietityttää minuakin. Vanhat käyttökelpoiset vaatteet menevät kirpparille ja käyttökelvottomista trikoovaatteista teen yleensä siivousrättejä tai tuunaan niistä jotakin. Minulla ja miehelläni on aika konservatiivinen maku, joten vaatteet tulevat yleensä poistettua vasta sitten, kun ne ovat täysin loppuun kuluneita. Nuorison kanssa on monesti toisin - vaatteiden vieminen kirpputorille on varmasti ihan hyvä vaihtoehto, jos he eivät enää jotakin vaatetta suostu käyttämään. Mukavaa kuulla, että tyttäresi on innostunut tuunauksesta. :)

Loppuun käytettyjä lakanoita ja pyyhkeitä olen antanut viime aikoina eläinsuojelujärjestölle. Työkaverini on mukana Rekku Rescuen (http://www.rekkurescue.com/) toiminnassa ja he ottavat vastaan lakana+pyyhemateriaalia. Erityisesti Viron eläinsuojelukohteissa kuulemma tarvitaan kipeästi tekstiilejä. Täytyy toivoa, että lahjoitukset ovat olleet tarpeen paikan päällä.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Tilkkupeitteiden tekeminen on hyvä idea vanhojen lakanoiden hyötykäytölle. Hieno juttu, ettet suostu heittämään niitä roskikseen! :)

Lime kirjoitti...

Erityisen hyvä värjäystulos tuossa itse kudotussa kankaassa.

Omat vanhat lakanat meni juuri kaverille remontin ajaksi huonekalujen suojaksi. Sekin yksi tapa lisätä käyttöikää, vaikka sen jälkeen varmaan menevätkin roskiin.

Irma kirjoitti...

Kiitos vinkeistä, täytyy tuo värjääminen ja Rekku Rescue pitää mielessä kunhan pääsen ullakolle koluamaan. Meilläkin menee osa vanhoista trikoovaatteista isännälle autotalliin räteiksi sitten kyllä jo roskiin.