sunnuntai 5. syyskuuta 2010

Uutta tietoa ekologisista tekstiileistä

Sunnuntaiaamun tylsyyden vuoksi surffailin netissä ja törmäsin erittäin mielenkiintoiseen opinnäytetyöhön. Paula Kasurinen on tehnyt opinnäytetyön nimeltä Ekologisuutta etsimässä -Eurooppalaiset tekstiilit ja lähituotanto Metropolia Ammattikorkeakoulun muotoilun koulutusohjelmaan keväällä 2010. Pysähdyin lukemaan koko opinnäytetyön, sillä se oli laaja ja ajankohtainen katsaus tekstiilien ekologisuuteen ja muuhun tekstiili- ja vaatetusteollisuuteen liittyvään ajankohtaiseen keskusteluun.

Kasurinen käy työssään lävitse erittäin kattavasti ekologisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmia tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa raaka-aineiden tuotannosta tekstiilien ja vaatteiden valmistukseen, logistiikkaan ja kierrätykseen saakka. Oli erittäin mielenkiintoista, että suuresta laajuudestaan huolimatta tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa kiinnostus ekologisuuden edistämiseen ei ole ollut yleistä. Kasurisen mukaan tämä on johtunut pitkälti alan yritysten pienikokoisuudesta sekä tuotannon aikaisesta siirtymisestä halpatyömaihin 1970-luvulta alkaen. Alalle ei ole myöskään pystytty toistaiseksi kehittämään luotettavia ekologisuutta mittaavia mittareita, mikä on vaikeuttanut ekologisuuden eteenpäinviemistä.

Yksi järkyttävimmistä yksityiskohdista opinnäytetyössä on tieto, jonka mukaan Britanniassa tekstiilijätteiden määrä kaatopaikoilla on noussut viidessä vuodessa 7 prosentista peräti 30 prosenttiin. Tämä tieto tuntuu erittäin pysähdyttävälle siitä näkökulmasta, että teknisesti sekä luonnonkuidut että tekokuidut on mahdollista uusiokäyttää, jos vain halutaan. Erittäin mielenkiintoista oli lukea siitä, että tekokuidut -esimerkiksi polyesteri, polyamidi ja polypropeeni - voidaan kemiallisesti hajoittaa molekyylitasolle ja tämän jälkeen niistä voidaan muokata uudenveroista tekokuitua. Myös sekoitekankaiden uusiokäyttö vastaavalla tavalla on mahdollista. Jos näinkin tehokas kierrätys on mahdollista, niin miksi ihmeessä ei aloiteta käytettyjen tekstiilien kierrätyskeräyksiä, vaan kärrätään hyvä raaka-aine kaatopaikoille?

Tekstiilien valmistajien lisäksi meillä kuluttajilla on suuri rooli tekstiilien ekologisessa jalanjäljessä. Tuotteen käyttöikä ja pesutiheydet vaikuttavat tekstiilin kuormittavuuteen. On pysähdyttävää miettiä sitä, että kotikutoisin keinoin - esimerkiksi pesukertoja vähentämällä - on mahdollista vähentää tekstiilin ekologista jalanjälkeä huomattavasti.

2 kommenttia:

Romulus kirjoitti...

Hyvä ja mielenkiintoinen postaus!
Todellakin jos nuo tekokuidut ovat noin hyvin kierrätettävissä niin keräystä pitäisi järjestää - ja pitäisi olla siis joku taho joka niitä tekstiilejä käsittelisi uusiokäyttömuotoon. Onkohan semmoista missään vielä?
Pesutarpeet joo parempaan harkintaan ja lisäksi ihmiset voisivat vähän opetella pesemään oikein, siis lajitella pyykit oikein ja pestä ne oikeissa lämpötiloissa. Ihan hirveesti tulee kirppareilla vastaan tekstiiliä mitä on hoidettu ihan miten sattuu :/.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Olen miettinyt itsekin, että jätepisteiden yhteydessä pitäisi olla erillinen tekstiilien keräyspiste lasin, metallin, paperin ja kartongin ohella. Tsekkasin äsken HSY:n sivut ja ainakaan PK-seudun kunnissa ei ole järjestetty erillistä tekstiilikeräystä. (http://www.hsy.fi/jatehuolto/ohjeet/lajittelu/muut/vaatteet/Sivut/default.aspx) Uudenmaan alueen Martat kuulemma järjestävät tekstiilikeräyksiä... pitääpä selvittää, minne heidän keräyksensä tekstiilit päätyvät.

Kun miettii tätä tekstiilien kierrätyksen tilannetta niin tuntuu hassulle, että esimerkiksi paperin ja kartongin keräys on järjestetty niin tehokkaasti jo vuosia sitten. Asia kai johtunee siitä, että paperiteollisuus on ollut voimakas - ja miesvaltainen - teollisuudenala Suomessa ja siksi alalla on panostettu uusiin innovaatioihin. Suhtautuminen tekstiileihin ja naisvaltaisiin teollisuudenaloihin on jotenkin kauhean nihkeä, mikä varmasti vaikuttaa osaltaan asiaan.

Olet oikeassa siinä, että tekstiilien oikea hoitaminen on monilla aivan retuperällä. Joskus tulee mieleen, että monet ovat tainneet nukkua koulun kotitaloustunneilla - tai sitten kotona ei ole opetettu vaatteiden pesemisen saloja. :D