tiistai 2. marraskuuta 2010

Käsitöiden maailma: Edinburgh

Suomen syksy ja työkiireet jäivät hetkeksi taka-alalle, kun suuntasimme mieheni kanssa kohti Iso-Britanniaa ja Edinburghia. Skotlannin pääkaupunki tarjosi mielenkiintoisen kohteen vajaan viikon mittaiselle kaupunkilomalle. Samalla tuli tarkasteltua, millaisia antimia skottiruuduistaan ja kashmirvillasta tunnettu Skotlanti tarjoaa käsityönharrastajalle.

Edinburghin historiallinen kaupunki on kaunis. Säiden haltijakin suosi meitä, sillä vain yhtenä päivänä satoi hieman vettä - harvinaista Brittein saarilla tähän aikaan vuodesta!Perille päästyämme herätti hieman hämmästystä se, että Briteissä oli joulukauppa jo täydessä vauhdissa. Joulukoristeita ja joulumyyjäisiä oli kaikkialla kaupungissa, vaikka oli vasta lokakuun viimeinen viikko menossa.

Käsityöt ja skotlantilaisuus näkyivät Edinburghin katukuvassa näyttävästi. Pieniä skotlantilaisaiheisia tuotteita myyviä putiikkeja oli miltei jokaisessa kadunkulmassa kantakaupungilla. Näissä kaupoissa käsityötuotteiden tarjonta oli yllättävän hyvä kaikenlaisen turistikrääsän joukossa. Erityisesti lampaanvillasta ja kashmirista tehtyjä tuotteita oli tarjolla. Myös kalliimpia erikoisliikkeita kaupungilla oli useita.
Läheltä Edinburghin linnaa löytyi aivan mahtavanupea kelttiläistuotteita myyvä liike. Siellä tuli vingutettua ahkerasti luottokorttia... Muitakin käsityöostoksia lähti meidän matkaamme, mutta niistä on parempi vielä vaieta, ettei joulupukki suuttuisi... :D
Käsityötarvikkeiden tarjonnan puolesta Edinburgh oli pettymys. Kantakaupungista ei löytynyt moneen päivään neulelankatuotteita eikä muitakaan käsityötarvikkeita myyviä liikkeitä. Myöskään tavarataloista ei näitä tuotteita löytynyt ollenkaan, mikä tuntui todella kummalliselle. En katsonut ennen matkaa liikkeiden osoitteita netistä, koska oletin että niitä löytyisi helposti... Mutta Edinburgh on laaja kaupunki ja todennäköisesti alan erikoisliikkeet sijaitsevat kauempana keskustasta.

Toiseksi viimeisenä päivänä löysin pienehkön lankakaupan linnan lähistöltä sekä isomman kangaskaupan Edinburghin yliopistokampuksen läheltä. Lankakauppa K1 Yarns ei ollut valikoimaltaan erikoinen, myytäviä lankatuotteita oli vähän - lähinnä shetlanninvillaa - ja niiden hinnat olivat noin 5-7 puntaa/50 g, eli suomalaiseen hintatasoon nähden kallista. Kangaskaupan hinnat sen sijaan olivat edullisempia Suomen hintatasoon nähden. Kaupassa oli tosin hyvin intialaispainotteinen tarjonta, mutta laajasti muitakin kankaita.


Tekstiileiden historiasta ja kutomisesta kiinnostuneille voi suositella kahta kohdetta: Skotlannin kansallismuseota sekä Edinburghin linnan lähellä sijaitsevaa Tartan Weaving Mill and Exhibition -liikettä. Kansallismuseossa oli esillä kiinnostavalla tavalla Skotlannin tekstiiliteollisuuden historiaa. Tartan Weaving Mill and Exhibition -liikkeessä oli puolestaan tarjolla paitsi myytäviä tuotteita, myös tietoa skottikankaiden kudonnasta. Myymälässä oli lisäksi mahdollisuus seurata livenä kankaankudontakoneiden toimintaa ja aitojen skottikankaiden valmistusta.
Kirjaostoksia tarttui myös matkaani. Edinburghin linnan alueella olevasta kirjakaupasta löytyi aivan mahtavia kelttiaiheisia taidekirjoja, joissa oli selkeitä ohjeita kuvioiden piirtämiseen ja maalaamiseen.Yliopiston lähellä sijaitsevasta antikvariaatista löytyi koristemaalauskirja. Tätä kirjaa selatessa tekee mieli lähteä heti etsimään maalipurkkeja ja pensseleitä. :D


Edinburghista löytyi sattumalta aivan ihana nähtävyys. Kansallismuseon läheltä löytyi koirapatsas! Patsas esittää Greyfriars Bobbya, kuuluisaksi tullutta Skyen terrieriä. Tarinan mukaan Bobby oli 1800-luvulla eläneen poliisimies John Grayn koira. Grayn kuoleman jälkeen Bobby vartioi isäntänsä hautaa uskollisesti 14 vuoden ajan. Bobby haudattiin kuolemansa jälkeen isäntänsä viereen ja myöhemmin koiran uskollisuuden johdosta sille pystytettiin muistomerkki hautausmaalle ja patsas kansallismuseon viereen.

Bobbyn tarinan todenperäisyydestä on monenlaista tietoa, mutta mielellään sitä uskoo tällaiset tarinat tosiksi. :)4 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Olipa mukavaa ja mielenkiintoista lukea matkastanne. Niin hyvin ja monipuolisesti kerroit sanoin ja kuvin siitä.
Itsekin ajattelin että tuolla olisi käsityötarvikekauppoja vähän joka kadunkulmassa. Se ihmetytti myös minua, ettei niitä niin sitten ollutkaan.
Kirjat näyttävät kiinnostavilta, kauniita kuvioita niissä.
Olen usein haaveillut matkasta joko Skotlantiin tai Irlantiin.
Mieheni täyttää pyöreitä ja on innokas kalastaja, juuri tänään mietittiin esikoisen kanssa, josko hommataankin kalastusmatka Skotlantiin synttärilahjaksi perheenpäälle (minä tietysti lähtisin mukaan:)), täytyy tutkailla asiaa....
Kiitos matkakertomuksesta ja hyvää viikon jatkoa!

Niin, ja kyllä minä jo olin vähän huolissanikin että mihin olet hävinnyt ;)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiva, että tykkäsit postauksesta!
Itse tykkään lukea käsityöaiheisia matkaraportteja toisten blogeista, joten olen ajatellut itsekin tehdä niitä omasta puolestani.

Olen vieläkin ihmeissäni siitä, ettei Edinburghista löytynyt helposti käsityöliikkeitä. Toisaalta esim. Helsingissä ei välttämättä turisti löydä parhaita lankakauppoja pelkästään kadulla kävelemällä, parhaat kaupathan sijaitsevat keskustan ulkopuolella, esim. Lankamaailma Nordiakin sijaitsee Oulunkylässä, joka on kaukana suosituimmista turistialueista. Googletin näin jälkikäteen Skotlannin käsityötarjontaa ja netissä suositeltiin suurehkoa lankakauppaa, joka sijaitsee Glasgow'n ja Edinburghin puolivälissä. Eli tarjontaa löytyy ilmeisesti paremmin hieman kauempana kaupungista.

Juttelin tänään töissä M:n kanssa ja hän sanoi, että monilla muillakin Briteissä vierailleilla on ollut vastaavia kokemuksia käsityöliikkeiden suhteen. Kuuleman mukaan jotkut britit ovat puolestaan ihmetelleet, että onko teillä Suomessa lankoja tosiaankin myynnissä ruokakaupoissa.

Ennen seuraavaa ulkomaanmatkaa täytyy selvittää aika tarkasti, missä lankaliikkeitä ja muita kiinnostavia juttuja on. Sitten joskus kun taas pystyy karistamaan Suomen tomut hetkeksi jaloistaan... Skotlantiin ja Irlantiin tekee mieli uudestaan, maaseutumaisemia ei päästy tällä reissulla näkemään. Kalastusmatka Skotlantiin ei ole ollenkaan hullu idea. :)

Maija kirjoitti...

Hyvä ja kiinnostava postaus! Nyt vain iski reissukärpänen todenteolla. Tartan weavin mill and exhibition jäi suuresti kutkuttamaan ja vaikkei Edinburghiin matkaisikaan, niin päivä siellä olisi varmasti antoisaa viettää.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Edinburgh on hieno kaupunki, suosittelen sitä lämpimästi matkakohteeksi. Minullakin on matkakuumetta ilmassa, tekisi mieli kierrellä Skotlantia pidemmälle.