maanantai 8. marraskuuta 2010

Siniseksi värjättyä

Viikonloppuna tuli jälleen testattua pesukonevärjäystä. Sain kesällä lahjaksi äidiltäni pussilakanasetin, jonka väriin halusin muutoksia. Alkuperäinen väri ei oikeastaan ollut huono. Kun äitini kaivoi pussilakanapaketit kassistaan minulle tuli "tämä on jostakin tuttua"-tunne... Vasta myöhemmin oivalsin, että mummollani oli aikoinaan samanlaisesta kankaasta tehty essu. Tämän jälkeen kuosi teki minut aina surulliseksi, kun mieleeni tuli se, ettei mummoani tai mummolaa enää ole olemassa. En halunnut lahjoittaa lakanoita poiskaan, joten päädyin kokeilemaan pesukonevärjäyksen onnistumista.


Päätin testata tällä kertaa Nitorin mariininsinistä väriä. Pakkasin koneeseen ruudullisen pussilakanasetin (2 pussilakanaa + 2 tyynyliinaa) lisäksi myös kaksi vanhaa tyynyliinaa. Niissä oleva tekstiilitusseilla väritetty ruusukuvio oli pahasti haalistunut pesussa. Lisäksi mukaan lähti vaaleansininen paita, jonka kuosi oli alkanut muistuttaa silmissäni liikaa patjakangasta...


Tässä on pesukoneeseen mennyt tekstiilikasa ennen värjäystä...


... ja tässä värjäysoperaation jälkeen.

Värjäyksen lopputulos onnistui, vaikka ehdin miettiä, tunginko koneeseen liian paljon tekstiilejä samanaikaisesti. Värjäys onnistui tasaisesti kaikkiin tekstiileihin, mutta väristä tuli aavistuksen verran tummempi mitä odotin... muttei tämäkään lopputulos ole ollenkaan huono. Nyt kangas ei muistuta ollenkaan mummoni esiliinaa. :)


Haalistuneet tyynyliinatkin saivat hienon värin. Vanhat kuviot peittyivät värin alle melkein kokonaan, mutta aika hauskasti ne kuultavat vielä uuden värin alta.


Raitapaidan värjäys onnistui mielestäni kaikkein parhaiten. Väristä tuli intensiivisen sininen, josta tykkään kovasti. Langat jäivät edelleen vaaleiksi, mutta ne ovat toisaalta aika pikantti yksityiskohta. Kuten myös tuo valkoiseksi jäänyt tekstikin. :)


4 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Uskomaton muutos kaikissa tekstiileissä! Hyvältä näyttävät kaikki! Paita varsinkin muuttui todella edukseen.
Itse en ole tuota värjäystä oikein koskaan kokeillut, täytyy kyllä pitää mielessä.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Olen itsekin tyytyväinen värjäyksen tuloksiin. Tosin paidassa oli joitakin epätasaisuuksia, havaitsin ne eilen illalla silittäessäni paitaa. Täytyy toivoa, että ne eivät käytössä erottuisi näkyvästi. Mutta tällaista tämä värjäys on, lopputulos on aina yllätys.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas kiva löytö tämä sinun värjäystyösi esittely. Sain heti innoituksen mitä teen vanhoille "kulahtaneille" liinavaatteille =) !

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiva juttu, että sait tästä hyvän vinkin. Lakanoista tulee kuin uudet väriä vaihtamalla. :)