sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Arvonnan tulokset!

Tammikuun arvonta on päättynyt ja palkintojen arvontakin on suoritettu! Mukavaa, että niin moni osallistui tähän kaamosmasennuksen karkoitukseen.

Pääpalkinnon, eli ristipistoilla tehdyn ruusuliinan voitti Arja Högqvist. Toisen palkinnon, eli pääsiäisaiheisen liinan, voitti Marianne. Kolmas palkinto, eli kukkakuvioinen pikkuliina, menee puolestaan Lumiruusulle.


Onnea kaikille voittajille! Ottakaa yhteyttä minuun ja kertokaa yhteystietonne, niin laitan palkinnot tulemaan postissa. :)

maanantai 25. tammikuuta 2010

Käsitöiden ajatteleminen rentouttaa

Tammikuu ja arki painavat päälle. Mikään ei oikein huvittaisi. Edes seuraavan loman ajattelu ei piristä mieltä, koska kesään on vielä ikuisuus. Ja töissä pitäisi aina vain jaksaa puurtaa.

Onneksi myönteisiäkin asioita on. Aktivoimme vuodenvaihteessa työpaikkani käsityökerhon, joka oli elänyt unessa viimeisten parin vuoden ajan. Suunnitelmissa on käsityöiltoja, käsityökursseja, tutustumisia kivoihin kohteisiin ja messuille... ja kaikkea muuta mukavaa. Pidimme ensimmäisen käsityöillan viikko sitten ja valmistelin sitä varten pienen power point-esityksen neuleista ja niiden historiasta. Lisäksi kerroin illassa tästä omasta blogistani. Keskustelu oli vilkasta ja puikot helisivät. Miten mukavaa.

Käsitöiden tekeminen rentouttaa miltei aina. Huomasin, että jaksoin viime viikon paljon paremmin, kun sai heti töiden jälkeen parin tunnin ajaksi irtioton työasioista käsitöiden maailmasta esitelmöiden.

Aina ei siis tarvitse tehdä käsitöitä rentotuakseen. Pelkästään niiden ajatteleminen rentouttaa. Hassua. Saman efektin huomaa käsityöblogeja lukiessani. Mieli lepää ja rentoutuu, kun katselee kaikkea kaunista ja unelmoi, mitä kaikkea kivaa voisikaan seuraavaksi toteuttaa.


Arvonta on vielä käynnissä lauantaihin saakka, joten käykääpä kommentoimassa edellistä viestiäni vielä ennen sunnuntaita!

torstai 21. tammikuuta 2010

Arvonta!

Kaamosmasennuksen karkoittamiseksi järjestän blogissani ensimmäistä kertaa arvonnan! Lisäksi juhlistan arvonnalla sitä, että blogini täytti tasan puoli vuotta tiistaina. :)

Arvonnan palkintoja on kolme. Pääpalkinto on ruusuaiheinen, ristipistoilla kirjottu pöytäliina, joka on aikaisemmin vilahtanut blogissani täällä. Liinalla on silmämääräisesti mittaa n. 60x60 cm.
Toinen palkinto on pääsiäisaiheinen tipuliina, joka sekin on vilahtanut aikaisemmin blogissani.Kolmas palkinto on pienikokoinen kukkaliina, joka on tehty ristipistoilla.


Osallistu arvontaan kommentoimalla tätä viestiä viimeistään lauantaina 30.1. Arvonta suoritetaan sunnuntaina 31.1. Ilmoitan arvonnan tuloksesta täällä blogissani.

Ihanaa talven jatkoa teille kaikille!

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Huivi talvea varten

Sain hiljattain valmiiksi yhden ikuisuustyön kaapin pohjalta eli tämän kaulahuivin.

Lanka on Novitan Kaarna ja malli on Moda-lehden numerosta 5/2008. Kaulaliina onnistui hyvin, mutta hyvin massiivinen siitä tuli. Tätä ei voi käyttää kuin kovalla pakkasella ja sittenkin se täytyy ottaa heti pois junassa, ettei sen alle läkähdy. Joka tapauksessa huivi pitää hyvin lämpöä. Kaarna-lanka oli minulle uusi tuttavuus. Sitä oli miellyttävää neuloa, mutta haittapuolena on langasta irtoava nöyhtä, jota pitää kerätä pois takista.

Tein samalla kerralla Moda-lehdessä olleen samaa sarjaa olevan myssyn, mutta en pitänyt lopputuloksesta. Onnistuin neulomaan myssystä ihan oikean näköisen myssyn, mutta se ei sovi minulle sitten ollenkaan... Jos joku teistä blogini lukijoista haluaa sen, niin laita viesti sähköpostiini, niin lähetän sen postissa perille!

maanantai 11. tammikuuta 2010

Tunnustuksia ihanille blogeille

Tein viime viikolla hieman toisentyyppisiä käsitöitä kuin yleensä. Olen katsellut ihaillen blogeissa olevia tunnustuksia ja olen halunnut muistaa täällä internetissä olevia upeita blogeja. Kuvankäsittelyohjelman käyttäminen muistuttaa käsitöiden tekemistä, sekin on hauskaa ajanviettoa!

Olen hieman epävarma siitä, miten näitä tunnustuksia pitää jakaa. Lähetin tänään tunnustuksen Sadulle sähköpostitse, mutta päivitän ne samalla myös tänne blogiini.

Tämän koiramaisen tunnustuksen saa lisäksi Pappi puikossa. Myös Romulus saa tämän tunnustuksen, vaikka luulenkin, että hän mielummin ottaisi kissa-aiheen vastaan. :D


Ruusuaiheinen tunnustus menee Olivienolle, Ellille ja Auralle , Tiinalle ja Limelle.

En vaadi mitään erityistä tunnustuksen saajilta, toivon vain että nämä ilahduttavat päiväänne. Tunnustuksen voi jakaa vapaasti eteenpäin heille, jotka ovat mielestänne sen arvoisia! :)

Luontoäiti on ilahduttanut viime viikkoina. Ulkona on upean kaunista, maisemat ovat aivan kuin satukirjassa. Sielunhoitoa keskellä talvea.torstai 7. tammikuuta 2010

Tekstiilien ekologisuus

Eri tekstiilien ekologinen jalanjälki on mietityttänyt minua paljon viime aikoina. Kun menee kangaskauppaan tai lankakauppaan, niin mikä valinta on ympäristöystävällisin? Pitääkö ostaa luonnonkuituja, muuntokuituja vai tekokuituja? Onko luomupuuvilla parempi vaihtoehto kuin bambu- tai soijakuidut? Ovatko tekokuidut yhtä ekologisia pitkällä aikavälillä kuin aikaa myöten maatuvat ja hajoavat luonnonkuidut ja muuntokuidut? Entä jos ostan soijakuidusta tehtyjä tekstiilejä, niin onko se pois ruuantuotannosta jossakin päin maailmaa? Ovatko bambukuituja varten kasvavat pellot otettu pois viljanviljelyltä?

Kun opiskelin artesaaniksi 1980- ja 1990-luvun vaihteessa, meille opiskelijoille suitsutettiin luonnonkuitujen ehdotonta paremmuutta. Erään opettajan mukaan käsityötä ylipäätään ei kannata tehdä missään tapauksessa tekokuiduista, koska hänen mukaansa luonnonkuitujen kestävyys on parempi kuin tekokuitujen. Tämä piti varmastikin paikkansa parisenkymmentä vuotta sitten. Tekstiiliopin tunneilla keskusteltiin jonkin verran muuntokuitujen tuotantoprosessista ja niistä syntyvistä päästöistä. Kävimme myös Valkeakosken Säterillä katsomassa viskoosin ja polyesterin tuotantoa ja muistan hyvin, miten meidän piti varoa rikkihapporoiskeita, joita tuotantolinjalta saattoi ryöpsähtää vaatteille. Eräs opiskelukaverini löysikin kotona vaatteistaan rikkihapon tekemiä reikiä matkan jälkeen. Teko- ja muuntokuitujen ympäristöhaitat tulivat konkreettisesti esille.


Puuvillan epäekologinen tuotantotapa paljastui minulle myöhemmin 1990-luvulla. Koulussa puuvillan roolia ja sen ekologisuutta ei koskaan kyseenalaistettu. Nykynäkökulmasta tämä on hyvin yksipuolista ja naiivia, mutta täytyy tosin muistaa, että ekologinen ajattelu ei ollut mitenkään tapetilla parikymmentä vuotta sitten. Opetuksesta minulle jäi selkäytimeen puuvillan ehdoton paremmuus kaikkiin muihin kuituihin nähden.

Mutta mikä on lopullinen totuus tekstiileistä? Olen etsinyt viime aikoina tietoa eri lähteistä ja pyrkinyt tyydyttämään mielessä syntyneitä kysymyksiä. Kysymyksiä on paljon, mutta vastauksia vaikuttaa olevan vähän ja ristiriitaista tietoa on paljon. Kaikkien tietolähteiden todenperäisyyttä on myös vaikeaa varmistaa, varsinkin jos tietoa tarjoava yrittää myydä jotakin tuotetta vedoten tekstiilikuitujen "ekologisuuteen" tai "ekologiseen tuotantotapaan".

Yksi asia on kuitenkin päivänselvää. Turhaa kuluttamista kannattaa välttää ja kierrättäminen kannattaa.

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Makuupatja koiralle

Kultamussukan patja oli epämukava ja aikansa elänyt. Patja on tehty ennen Kultamussukan tuloa meille, päälliskangas on sisustuskangasta ja täytteenä kaupan vanutäytettä. Vanut ovat käytön ja kovan höykytyksen myötä painuneet ja litistyneet. Niitä taisi olla alun perinkin liian vähän, joten patja on ollut Kultamussukan mielestä aikamoisen epämukava.

Kaapista löytyi vanhoja täkkejä ja tyynyjä. Päätin tehdä niistä uuden patjan neitiprinsessallemme. Ideoita sain Satumaa-blogin koiranpatjasta.


Mittailin ja sovittelin ensin tulevaa patjaa ja päädyin lyhentämään vihreää peittoa jonkin verran. Yhdistin peitot ja tyynyt toisiinsa kalastajalangalla, jotta ne eivät pääsisi liikkumaan käytössä.
Valmis patjapaketti näytti tällaiselle.

Heitin patjan yöksi pois makuuhuoneesta työhuoneen puolelle odottamaan päällisen ompelua. Ja kuinkas ollakaan, pian työhuoneesta löytyi innokas patjantestaaja. :)


Koiranpedin päällyskankaat löysin Tarjouspalan sisustuspalalaatikoista. Ruskeaa väriä ei harmikseni ollut tarpeeksi paljon, mutta otin mukaan kauniinkeltaisen palasen. Mietinnän jälkeen päätin tehdä patjasta kaksipuolisen - toisella puolella keltainen kangas ruskeilla koristeilla ja toisella puolella ruskea kangas keltaisilla koristeilla.
Erityisesti tämä ruskea puoli miellyttää silmiäni kovasti. :)

Päälliseen ompelin vetoketjun, jotta sen voi irrottaa helposti ja laittaa pesukoneeseen tarvittaessa. Pieni mittavirhekin sattui. Päällisestä tuli ehkä himpun verran liian iso verrattuna sisäpatjaan, mutta toisaalta ehkä parempi liian iso päällispussi kuin liian pieni.

Ja mukavaahan tässä uudella pedillä on pötkötellä, tuumailee Kultamussukka. :)