keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Vauvelin vaatteita

Meidän perheessämme on tapahtunut iloinen perhetapahtuma - veljeni sai toisen lapsen reilu pari viikkoa sitten. Eilen illalla hätkähdin ja tajusin, että onnittelupaketti oli jäänyt kaikessa kiireessä lähettämättä. Tänään kiireellä postiin töiden jälkeen pakettia lähettämään...

Tällaiset neuletyöt ovat nyt postissa ja siis menossa pientä poikavauvaa tervehtimään. :)Työt on tehty Novitan Woolista, malli on sama kuin aikaisemmassa vauvaneulesetissä. Silkkinauhat ovat peräisin Selma Palmun putiikista Neljänneltä linjalta.

Toivottavasti L:n uusi pikkuveli pitää uusista vaatteistaan. Isosiskon mieleen nämä vaatteet varmasti ovat, väri L:n ehdoton lempiväri.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Valitushuivi ja Viron käsityöihmeitä

Perjantaina päälle iski kauhea neulomisvimma. Postin tuomasta "valituslangasta" eli Puro Batikista piti ruveta neulomaan kivannäköistä huivia, johon iskin silmäni Novitan sivuilla. Neuletyö oli yksinkertaisen helppoa tehdä, pelkkää sileää neuletta, minkä jälkeen osa silmukoista tiputetaan ja puretaan. Puro Batik oli minulle entuudestaan tuntematon lanka, mutta sitä oli yllättävän miellyttävää neuloa. Lauantai-iltana televisiota katsoessa työ edistyi nopeasti ja kymmenen aikaan työ olikin enää päättelyä vaille valmis.

Purkamaton huivi oli aika mielenkiintoisen näköinen tapaus... :)

En ole aikaisemmin tehnyt neuletyötä, jossa silmukoita puretaan tietoisesti työstä. Mietin, miten purkaminen onnistuisi, mutta silmukat lähtivät helposti purkautumaan.

Valmis "huivi on oikein kiva, tosin pituutta siinä on enemmän kuin normaalissa huivissa. No, tätä on mukavaa kieputella sinne ja tänne, kunhan vain tottuu käyttämään tätä tavallista pidempää "valitushuivia".


Muutama viikko sitten ostin Pasilan asemalla lähijunaa odotellessani uuden käsityölehden. En ollut aiemmin nähnyt virolaisia käsityölehtiä kioskien valikoimissa. Lehti ei mielestäni ole yhtä monipuolinen kuin suomalaiset käsityölehdet. Lisäksi lehden taitossa olisi paljon kehitettävää. Mutta joitakin mielenkiintoisia malleja ja artikkeleita lehdessä kuitenkin on.


Ihastuin näihin virkattuihin koruihin ja olen miettinyt, millaisista langoista tällaisia koruja voisi toteuttaa. Ehkäpä kesällä voisi aloittaa virkkauskorujen tekemisen, kun nyt työn alla projektit olisi saatu onnellisesti päätökseen...

perjantai 19. maaliskuuta 2010

Valittaminen kannattaa :)

Tein värivirheellisestä tico tico -langasta, josta neuloin baktus-huivin, reklamaation Novitalle. Laitoin Novitan info-osoitteeseen sähköpostia valokuvan kera. Olen aika huono tekemään valituksia, joten mietin millaista palautetta mahdan oikein saada valitusviestiini. Yllätyksekseni vastaus oli ystävällinen. Novitasta pyydettiin ilmoittamaan langan värjäyserän numero. Lisäksi minulle ilmoitettiin, että saisin hyvitykseksi kaksi kerää vapaasti valitsemaani Novitan lankaa.

Posti oli tuonut tänään paketin, jossa olivat tällaiset langat. Valittaminen siis kannattaa. :)


maanantai 15. maaliskuuta 2010

Ostoksilla Jätti Rätissä

Viikonloppuna tuli vierailtua anoppilassa Uudessakaupungissa. Ja tietysti lauantaiaamuna piti päästä Laitilaan käymään Jätti Rätissä. Luitte oikein, Laitilassa on kangaskauppa nimeltä Jätti Rätti. Se on monipuolinen ja moneen muuhun kangaskauppaan verrattuna edullinen kauppa.

Jätti Rätti ei pettänyt kankaidenmetsästäjää tälläkään kertaa. Etsin pellavasekoitekankaita tai vastaavaa uusia keskiaikapukuja varten. Yritin aikaisemmin etsiä sopivia kankaita Eurokankaasta, mutta se ei onnistunut. Mutta Jätti Rätistähän niitä löytyi! Kaunis punainen pellavasekoitekangas maksoi vain 7 e/metri. Lisäksi heti ovella tuli vastaan varsinainen löytö, eli valkaisematon puuvillakangas, joka näytti ihan pellavalle. Hintaa tuolla kankaalla oli 1 e/metri! Kangasta lähti mukaan pakan loppu eli 10,5 metriä, joten myös aluspuvuille saatiin kunnolla kangasta.
Keskiaikaiset vaatteet tulivat tutuiksi nelisen vuotta sitten, kun menimme naimisiin. Järjestimme keskiaikateemaiset häät ja ompelin hääpukumme itse - sekä minun pukuni että mieheni puvun! Aikamoinen työhän siinä oli, mutta ompelu oli lopulta melko yksinkertaista - eniten meni aikaa siihen, että löysimme sellaiset pukumallit, jotka olivat samalla aikaa sekä autenttiset että juhlavat. Hääpuvut ovat ehkä hieman liian juhlavat keskiaikatapahtumiin, joten ompelen siksi uudet vaatteet. Tällä hetkellä pohdinnassa on mm, miten vanhoista nahkatakeista saisi tuunattua ritarinasusteita. :)

Omaan pukuuni on siis tulossa vaalea alusmekko ja punainen päällysmekko. Tarkkaa mallia en ole vielä päättänyt, mutta luulen, että käytän tätä mekkomallia esikuvanani. Pääntiehen ja hihoihin saatan tehdä nauhojen sijasta käsin kirjontaa ja vyöksi teen ehkä aitoa pirtanauhaa. Saapa nyt nähdä, millaiset asut saadaan aikaiseksi. :)

keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Hartiahuivi ystävälle

Joulun jälkeen työn alla oli hartiahuivi ystävälleni N:lle. Hän ihastui Moda-lehden numerossa 4/2008 olleeseen isoon huiviin ja halusi sellaisen. Hän toivoi, että tekisin huivin viskoosisekoitelangan sijaan jostakin lämpimämmästä langasta. Käsityötalo Priiman valikoimista löytyikin upean pehmeää ja lämpimän tuntuista Debbie Blissin Baby Cashmerinoa, joka sopi paksuudeltaan työhön.


Huivin hapsut olivat aluksi hieman kiharaiset, mutta ne ovat onneksi suoristuneet käytössä.

N. on pitänyt huivistaan kovasti. Tällaisia töitä on mukavaa tehdä ystävilleen. :)

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Baktus-huivi ja sukat

Netistä löytyy mitä ihanimpia käsityömalleja. Ihastuin valtavasti Baktus-huiveihin, jotka ovat ilmeisesti olleet aikamoinen ilmiö. Ensimmäisen kerran törmäsin Baktukseen Villapallon blogissa ja jo silloin huivi jäi mieleeni... Googletin lisää Baktus-huivimalleja parisen viikkoa sitten, ja upeita huiveja löytyi esimerkiksi Piirongista ja Omppumadosta.

Ja eihän siitä Baktus-kuumeesta päässyt mihinkään. Ostin kaupasta Novitan hauskanväristä tico tico -lankaa ja sitten neulomaan! Malli huiviin löytyi täältä. Tico tico oli uusi tuttavuus minulle. Lankaa oli hauskaa neuloa ja työ edistyi nopeasti ainaoikein-neuleena. Lopputuloksesta tuli mielestäni hyvin värikäs ja hauska.
Havaitsin langassa hieman ongelmia värien suhteen, yhdessä kohtaa - keskellä mustaa raitaa - väri oli tarttunut lankaan vain osittain. Toisaalta tällainen efektiraita ei näytä virheelle, vaan osana langan sävytyksiä.


Tico ticon lankakerä pääsi loppumaan harmittavasti hieman ennen kuin sain huivin valmiiksi. Eipä auttanut muuta kuin raahautua kauppaan hakemaan toista lankakerää.


Huivin valmistuttua mietin, mitä tekisin loppukerällä. Päätin tehdä lopusta langasta villasukat. Jostakin syystä minun vaatekaapistani villasukkia ei juurikaan löydy - lienee tätä "suutarin lapsilla ei ole kenkiä" -tautia. :) Joten sukkapuikot esille ja tekemään uudet villasukat lopputalven kylmyyttä karkoittamaan. Niistä tuli aikamoisen hauskat tassunlämmittimet.


lauantai 6. maaliskuuta 2010

Perjantai-illan huumaa lankamaailmassa

Eilen perjantai-iltapäivänä töiden jälkeen huumaannuin aivan täysin. Mukava työkaverini M. kysäisi iltapäivällä, lähtisimmekö yhdessä vihdoin ja viimein käymään Lankamaailma Nordiassa. Kalenterissani ei ollut mitään erikoista, joten hyppäsin kasseineni M:n autoon ja lähdimme ajamaan Kalliosta kohti Oulunkylää.

Vaikka Lankamaailma Nordian myymälää on kehuttu useissa yhteyksissä niin koin silti yllätyksen. Mitkä määrät lankoja... oloni oli kuin lapsella karkkikaupassa, jokainen seinämetri suorastaan notkui laadukkaita neule- ja käsityölankoja. Ja joukosta löytyi mukavan edullisiakin lankavaihtoehtoja. Suoranainen käsityöntekijän taivas!

Nyt hieman nolottaa, kun taisin hihkua kaupassa riemusta kuin pikkulapsi. Mutta laadukkaita käsityöliikkeitä ei kauheasti ole tarjolla ja toisaalta luulen, etten ole ainoa käsityöntekijä, joka on mennyt sekaisin tässä kaupassa. :)


Lankamaailmasta mukaani lähti kilon paketti tummansinistä, 100-prosentin merinovillaista Gjestal Knopp-lankaa. Ajatuksissa on tehdä siitä palmikkopintainen pooloneule.

Lankamaailmassa suurin yllätys oli se, että siellä on myytävänä myös laaja valikoima norjalaisneuleita ja muita villavaatteita. Seuraavalla kerralla täytyy ottaa mies mukaan valitsemaan itselleen uutta neulepuseroa.