maanantai 31. toukokuuta 2010

Kierrätysmateriaalien käyttö raaka-aineena

Äsken laitoin eteenpäin Novitalle viestin liittyen edellisen kirjoitukseni aiheeseen, eli kierrätettyjen tekstiilien käyttöön uusien lankojen raaka-aineena. Tiedustelin yritykseltä, onko vanhojen tekstiilien käyttö lankojen raaka-aineena mahdollista ja onko Novita suunnitellut tällaisten tuotteiden toteuttamista.

Odottelen mielenkiinnolla, millaisen vastauksen saan kyselyyni. Ainakin oma mielipiteeni on nyt välitetty yrityksen tietoon! :)

lauantai 29. toukokuuta 2010

Tekstiilien kierrätys

Lauantai-illan iloksi googlailin ja etsin uusia ajatuksia tekstiilien kierrättämisestä. Löysin mielenkiintoisen tekstiilien kierrätystä koskevan sivuston, Tekstiiliromun, joka liittyy Lapin yliopiston tekstiili- ja vaatetusalan opiskelijoiden tekstiilien kierrätystä koskevaan projektiin, joka tehtiin yhteistyössä SPR:n Rovaniemen Kontti-kierrätystavaratalon kanssa. Projektista kertova teksti on hyvin puhuttelevaa. Rikkinäisten tai muuten puutteellisten tekstiilien seuraava osoite on kaatopaikka, vaikka niiden joukosta löytyisi paljon käyttökelpoista materiaalia.

Taloyhtiömme on ilokseni lisännyt viime aikoina kierrätysmahdollisuuksia. Yhtiöömme on tullut metallinkeräysastiat ja lasinkeräysastioitakin on lisätty. Yleinen tietoisuuskin ympäristöasioista tuntuu lisääntyneen. Esimerkiksi toissaviikolla kiertänyt ongelmajätekeräystempaus aiheutti lähiössämme suuren kaaoksen, kun lähialueelta (ja ilmeisesti kauempaakin) saapui ihmisiä tuomaan vanhoja maalejaan ja muita ongelmajätteitä autoon. Todella hienoa, että niin paljon ongelmajätettä päätyi oikeaan osoitteeseen!

Taloyhtiön kierrätyspisteiden lisäksi lähiseudullamme on paljon muitakin kierrätysmahdollisuuksia, mm. UFF:n keräyslaatikot. Olen kuitenkin miettinyt, miksi kaikista kierrätyspaikoista puuttuu yksi olennainen - kirpputoreille kelpaamattomien tekstiilien keräyspiste. Vielä joskus 1990-luvulla oli lumppukeräyksiä, jonne risat tekstiilit pystyi toimittamaan. Onko niin, että tekstiilit koetaan liian arvottomaksi materiaaliksi? Toisaalta kierrätysmateriaalista tehtyjä tuotteita on jo myynnissä. Käsityölangoissa esimerkiksi Rowan on tehnyt neulelankaa kierrätetyistä tekstiileistä. Tällaista tuotantoa voisi olla vielä enemmän! Esimerkiksi Novita voisi ottaa kiinni kierrätysajattelusta ja ryhtyä tuottamaan vanhoista tekstiileistä käsityölankoja.

Ekologisen ajattelun pysyvyys on mietityttänyt viime päivinä paljon. "Ekologisuus on muotia" -slogania hoetaan kaikkialla miltei loputtomasti. Muotivirtaukset tosin menevät yleensä omalla ajallaan ohitse. Onko pian tulossa uusi kertakäyttökuluttamisen buumi? Toivon, että kierrätys- ja tuunaustrendi ei ole ohimenevää, vaan jää pysyväksi ilmiöksi.

perjantai 28. toukokuuta 2010

Uusi malli, parempi jälki

Tuo toivottomasti epäonnistunut puuvillaneulepuseroni Novita Luxus Cottonista päätyi atomeiksi ja uudelleenkäytettäväksi. Uutta puseromallia on tehty kohta noin puolet etukappaleesta ja jälki näyttää aika kivalle. Laitan tässä kuvan tämänhetkisestä tilanteesta. Tällä hetkellä on vahva tunne siitä, että tällä kertaa onnistutaan!

Toinen toukokuun ikuisuuskäsitöistä, mustikansininen villaneule, on niinikään edistynyt. Minulla on ollut aika hassu tapa vaihtaa käsityötä aina siirtyessäni kerroksesta toiseen. Alakerrassa villaneuletta, yläkerrassa puuvillaneuletta. Kaksi kerrosta, kummassakin tehdään omaa neuletyötä. Taidan olla loman tarpeessa.

Mieheni tilasi kirjoja Amazonista ja innostuin tilaamaan samaan lähetykseen neulekirjan. Romanttisia neuleita tällä kertaa.


Kirja oli pieni pettymys, sillä kaikki mallit eivät olleet mieleeni. Amazonilta tilatessa tämä on ongelma, ei pääse selaamaan kirjaa ja pohtimaan, haluaisiko tilata juuri tämän kirjan hyllyynsä. Toisaalta kirjassa oli paljon hyviä ideoita, joiden pohjalta voisi kehittää jotakin omaan tyyliin paremmin istuvaa neuletta.
Näihin käsineisiin ihastuin. Mietin, pitäisiköhän joskus yrittää neuloa kokonainen iltapuku käsineineen ja hiuskoristeineen. Siinä voisi olla kivasti haastetta! :)

Uusimmassa Suuressa käsityölehdessä oli todella ihana lehtikuvioinen neulemalli, jonka perään kuolaan vieläkin. Täytyy katsoa, löytyisikö kaapin perältä jotakin lankaa, josta voisi väsätä sellaisen.

keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Kallio kukkii

Toukokuun kunniaksi Helsingin Kallio on ruvennut kukkimaan. Kaupunkitapahtuman yhtenä osana on ollut neulegraffititempaus, jossa Helsinginkadun väestönsuojan edusta on peitetty neuleilla. Piti tänään käydä kameran kanssa vilkaisemassa paikan päällä, millainen lopputuloksesta oli tullut. Ja hienohan se oli!Väestönsuojan edusta on harmaa ja kolkko, joten graffitit tuovat sinne lisää väriä ja elävyyttä. Tässä makuelämyksiä teoksesta ja sen hauskoista yksityiskohdista.torstai 13. toukokuuta 2010

Kun kaikki menee pieleen

Tänään on paitsi helatorstai, niin myös päivä, jolloin käsityörintamalla kaikki meni pieleen... Sain tänään valmiiksi yhden pitkään työn alla olleen neulepuseron ja siitä tuli täysin epäonnistunut. Neuloin Novitan Luxus Cottonista neulepuseroa Moda-lehdessä olleen mallin mukaan. Langan paksuus oli samaa kuin mallissa käytetyssä langassa. Testasin neuletiheyttä ja mittasin neuletta matkan varrella useita kertoja. Ja ei auttanut - pusero näyttää epämuodostuneelta päällä. Erityisen pahasti epäonnistui kaulus, joka roikkuu puoliväliin selkää ja napaa. Ei siitä sellainen pitänyt tulla.

En edes kehtaa laittaa kuvaa epäonnistuneesta neuleesta tänne blogiin, kun harmittaa niin paljon. :(

Toisaalta, tällaista elämä on. Aina ei voi onnistua. Hyvä puoli tässä asiassa on se, että pystyn purkamaan neuletyön ja neulomaan sen uudestaan. Ompelutöissä se ei onnistuisi.

torstai 6. toukokuuta 2010

Keskeneräisyyttä

Ei, tämä blogi ei ole loppunut kokonaan, vaan sen kirjoittaja potee kevätväsymystä. Aikaa ja energiaa tuntuu riittävän vain kaikkein tarpeellisimpiin asioihin: töissä käymiseen ja välttämättömiin kotitöihin. Käsitöille ei ole energiaa kauheasti säästynyt. Aivot tosin tekevät paljon ideointia, mutta tekemisen asteelle ne eivät siirry... Lopputuloksena asunnossamme on eri huoneissa mitä epämääräisempiä kasoja odottamassa tekijäänsä.
Viime viikkoina on onneksi neulominen maistunut, mutta pitkäjänteisyydessä olisi toivomisen varaa... olen saattanut vaihtaa neuletyötä illan aikana jopa kolme kertaa, ja neulomista yhtäjaksoisesti noin 10 minuuttia per työ. Mutta ehkäpä pikku hiljaa taas tulee enemmän energiaa ja tulee ahkerampi kausi. Eihän tämä rakas harrastus saa muuttua väkisin suorittamiseksi.

Kevään korvilla on elämässä tapahtunut kivoja asioita. Vaikka tämä onkin käsityöaiheinen blogi, niin en voi olla kertomatta, että sain tehtyä tärkeän päätöksen kolmisen viikkoa sitten: painonpudotuksen aloittamisen. Kolme viikkoa Painonvartijoita takana ja miltei 2,5 pudonnutta kiloa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. :)

Tässä vielä kuva Kultamussukan lemppareista. Sain sanoa aika monta kertaa kovasti, ennen kuin neiti suostui uskomaan, ettei mamman krookuksia saa syödä...