maanantai 30. elokuuta 2010

Räsymatot

Helsingin Sanomien sunnuntainumerossa oli iso juttu räsymatoista ja niiden paluusta nykykotien sisustukseen. Lehden mukaan kudonta-asemien kursseille on ilmoittautunut paljon väkeä opettelemaan matonkutomista. Osa kutojista etsii kuteensa kirpputoreilta omien vaatekomeroidensa ohella. Kainalojutussa pohditaan kotikutoinen-sanan merkitystä ja historiaa. Sana on tarkoittanut usein jollakin tavalla pieleen mennyttä asiaa tai paheksuttavaa asiaa. Lehtijutussa haastateltu kotiteollisuusopettaja Marjaleena Myntti selittää asiaa sillä, että sodan jälkeisinä vuosina monien mielestä tehdasvalmisteiset tekstiilit olivat hienompia kuin kotona valmistetut.


Ansaitsin 1990-luvun pahimpina lamavuosina - ja vastavalmistuneena artesaanina - kesätyörahoja kutomalla kotona olevilla kangaspuilla erilaisia tekstiilejä, ennen kaikkea räsymattoja. Kotikylilläni oli yllättävän paljon kysyntää tilauskutojista, sillä monissa perheissä vanhoja tekstiilejä ei heitetty menemään, vaan ne leikattiin ja varastoitiin odottamaan kutojalle menoa. Asiakkaat odottivat myös "värisilmää", eli hyvää suunnittelua, jotta heidän vanhoista vaatteistaan saataisiin hieno lisä heidän sisutukseensa.

On hienoa, jos räsymattojen tekemisen kulttuuri saapuisi pysyvästi Suomeen takaisin. Mattojen kutominen on mitä hauskinta puuhaa, jossa kaikkein hauskinta on se, ettei koskaan tiedä, millaisen lopputuloksen vanhoista tekstiileistä voi saada aikaiseksi. Harmi vain, etten taida itse uskaltaa enää lähteä kangaspuiden ääreen tekstiilipölyallergian takia, sillä se riehaantuu erityisesti räsymattojen kutomisesta... tai sitten pitäisi vain rohkaista itsensä ja pukeutua kuonokoppaan huolimatta siitä, mitä muut ajattelevat! :)

sunnuntai 29. elokuuta 2010

Uusi patjanpäällinen

Viikonlopun yhtenä urakkana oli kultamussukan patjanpäällisen ompelu. Vanha päällinen, jonka ompelin aikaisemmin, osoittautui virhetikiksi. Nukkapintaiset kankaat suorastaan imivät likaa ja koirankarvaa itseensä. Ja kultamussukka yrittää jatkuvasti ja epätoivoisesti kaivaa patjaan kuoppaa luun piilotusta varten, joten päälle ommellut tilkut rispaantuivat pilalle. Etsiskelin pitkään uutta patjanpäällyskangasta ja heinäkuussa oikeanlainen kangas tuli vastaan Tarjouspalasta. Kyselin myyjältä, kestäisiköhän kangas koiran kaivuupuuhia ja kuulemma sen pitäisi kestää, kun kangas on tarkoitettu sisustustarkoituksiin.

Lopputulos näkyy tässä. Toivottavasti kultamussukka ei kanna mammalle kaunaa kovin pitkään. :)

Tein viime viikolla löydön Samaria Shopista Castreninkadulta. Löysin 10 ihkauutta virkattua tilkkua. Ostos ei ollut hinnalla pilattu, kuten kuvasta huomaa. Näistä on ilmeisesti pitänyt tulla sängynpeite. Katsotaan, mitä hauskaa näistä tehdään!

tiistai 24. elokuuta 2010

Kokemuksia tuftauksesta?

Illan päätteeksi eksyin taas tänne netin puolelle surffailemaan. Päädyin katsomaan Taito Uusimaa ry:n nettisivuja ja etsimään, menisikö Järvenpäässä jotakin mielenkiintoista käsityökurssia syksyllä. Ja meneehän siellä, vaikka kuinka monta kiinnostavaa iltakurssia.

Mielenkiintoni heräsi erityisesti tuftauskurssia kohtaan. Olen haaveillut ryijyn tekemisestä, mutta en ole vielä ryhtynyt tekemään niin laajaa työtä. Lisäksi suurimpana haaveenani olevan Gallen-Kallelan liekkiryijyn tekemiseksi pitäisi säästää rahaa... lisäksi vielä pitäisi päättää, tekeekö sen sinisenä vai punaisena. Tuftaaminen vaikuttaisi helpommalle tavalle saada ryijymäinen seinävaate/jokin muu kiva sisustustekstiili kotiin. Googlettamalla löytyi aivan upeita töitä, kuten esimerkiksi täältä.

Kuulisin mielelläni kokemuksia tuftaamisesta. Onko se suuritöistä tai sotkuista hommaa? Pystyykö sitä tekemään helposti myös kotioloissa?

maanantai 23. elokuuta 2010

Tunnustus ja löytöjä

Irma ilahdutti minua perjantaina tunnustuksella. Tällaisia viestejä on aina mukavaa saada! Kauniit kiitokset Irmalle! Tunnustuksen saajan pitää kertoa 7 asiaa itsestään ja lähettää tunnustus eteenpäin 7 henkilölle.

Tunnustus lähtee minulta eteenpäin seuraaville blogeille:

Satumaa
Enkulin käsityöt
Limen neuleblogi
Handmade by Jenni
Iloa elämään
Katin käsitöitä ja askartelua
Käsityöläinen - unelmissaan

Ja seitsemän tunnustusta:
- Tykkään suklaasta, mutta inhoan salmiakkia
- Tykkään koirista, mutten inhoa kissoja
- Olen hulluna sushiin
- Selailen Kansallisoopperan syysohjelmistoa
- Suunnittelen koiran raapiman takapihan oven maalaamista
- Tapasin feissarissa tänään vanhan koulukaverini
- Näin U2:n miehet aivan läheltä lauantaina, vaikka en käynyt kummassakaan konsertissa. :)

Ja lisää tunnustuksia... kävin tänään Porthaninkadun Saiturin pörssissä etsimässä meikkisieniä. Alekoreihin tuli myös kurkisteltua ja sieltä tuli varsinainen löytö vastaan! Metallista tehtyjä neulepuikkoja alennuksessa!!! Ja niitähän lähti mukaan useampi kappale.


Kuten kuvasta näkyy, puikot eivät olleet hinnalla pilattuja... Viidet puikkoparit maksoivat yhteensä vain 5 euroa! Nyt siis kannattaa vierailla Porthaninkadun Saiturissa, niin kauan kuin puikkoja on jäljellä. :)

perjantai 20. elokuuta 2010

Nappitalossa

Lähdin tänään töiden jälkeen etsimään ompelutarvikeliikettä. Googlettaminen toi ruudulleni Nappitalon nettisivut , joten lähdin raitiovaunulla Kalliosta kohti Erottajaa etsimään kyseistä liikettä. Tarkoituksena oli löytää kesän alennusmyynnistä ostettuun pellavamekkoon brodyyriä tms. nauhaa, jotta helmasta saisi aavistuksen verran pidemmän.

Erottajalle asti kannatti lähteä, sillä liike osoittautui erittäin monipuoliseksi löydöksi. Liikkeessä on tarjolla todella monipuolisesti nappeja, nauhoja, verhotarvikkeita yms. Hetken aikaa katselin silmät pyörien hyllyjen tarjontaa, sillä jälleen kerran olo oli kuin karkkikauppaan olisi saapunut... Liikettä voi moittia melko korkeasta hintatasosta, mutta toisaalta kaupan tarvikevalikoimat ovat erinomaiset. Kannattaa käydä tutustumassa!

keskiviikko 18. elokuuta 2010

Tallinnan matkalle!

Syksy on kohta aluillaan ja uutta mukavaa on tiedossa! Sovimme tänään Limen kanssa, että lähdemme yhdessä Tallinnaan lankaostoksille la 11.9. Tarkoituksena on käydä käsityötarviketukku Karnaluksissa ja myös muissakin lanka-ja/tai kangaskaupoissa sekä keramiikkamyymälä Fortuunassa. Tarkoituksena on mennä lahden ylitse päiväristeilyn merkeissä ja palata illaksi takaisin kotiin.

Jos joku teistä blogisiskoista on kiinnostunut lähtemään mukaan kahden käsityökärpäsen puraiseman mukaan, niin ottakaa yhteyttä! Minut saa kiinni parhaiten sähköpostitse.

perjantai 6. elokuuta 2010

Keskeneräistä

Viime aikoina on alkanut tuntua, että taidan olla käsityöntekijänä aika toivoton tapaus. Neuletyö, joka epäonnistui jo kerran, epäonnistui myös toisen kerran. Valmiiksi yhdistetty pitsineulepusero osoittautuikin aivan liian löysäksi. Kaula-aukkokin oli niin suuri, että pusero valahti alas hartioilta. Puseron pitäisi olla melko tyköistuva, jotta se olisi nätti.

Ei auttanut muuta, kuin purkaa työ toiseen kertaan ja yrittää uudelleen... Tykkäsin puseron mallista edelleen todella paljon, joten päätin vaihtaa 3 1/2 puikot 3:een ja tehdä sen pienemmässä koossa puseron uudelleen. Novitan Luxus Cotton tuntuu kestävän hyvin neulomista ja purkamista, joten peli ei ole vielä menetetty kokonaan!


Uusi pusero on parhaillaan syntymässä. Olen neulonut tätä työmatkoilla lähijunassa.


Käsityö on merkillinen harrastus. Se suorastaan vaatii ihmiseltä hermoja ja epäonnistumisten sietokykyä. Ja sitähän elämä on - joskus hermojaraastavaa menoa täynnä virheitä ja epäonnistumisia.

Toinenkin puuvillaneule on syntymässä parhaillaan. Tällä kertaa tulossa on valkoinen puuvillaneule lehtikuvioiden kera. Kaksi puseroa odottaa kaapissa yhdistämistä ja ompelupöydällä ompelijatarta odottaa kasa kankaita, joten viikonlopusta on tulossa työntäyteinen. :)