maanantai 29. marraskuuta 2010

Jouluarvonta

Blogini täytti heinäkuun lopussa 1 vuotta. Minun piti järjestää silloin arpajaiset synttäreiden kunniaksi, mutta kaiken kiireen keskellä se jäi tekemättä... Mutta nyt järjestetään jouluarpajaiset ja luvassa on hienoja arpajaispalkintoja!

Arvonnan päävoittona on käsin kirjottu liina, jota olen esitellyt blogissani jo aikaisemmin. Liinan koko on noin 80 x 80 cm. (kuvista tuli tällä kertaa aika tummia, mutta toivottavasti niistä näkee silti tarpeeksi yksityiskohtia)


2.-4. palkintona arvotaan kolme puuvillakankaasta ommeltua kangaspussukkaa. Ensimmäinen niistä on kooltaan noin 45 x 60 cm. Koristeena pussukassa on sekä pitsiä että vanha virkattu pitsiliina, joka on ommeltu kiinni pussukan pintaan. Pussukka sopii hyvin esimerkiksi keskeneräiselle käsityölle tai vaikkapa jumppavarustepussiksi.Kaksi pienempää pussukkaa ovat kooltaan noin 25 x 30 cm.

Nämä neljä ovat siis jouluarvonnan voittopalkinnot. Mutta ei tässä vielä kaikki! Arpajaisvoittojen lisäksi lahjoitan viidelle ensimmäiselle halukkaalle arkillisen enkeliaiheisia kanavatyöpohjia. Arkissa on yhteensä 4 pienikokoisen kanavatyötaulun mallia.

Jouluarvontaan voi osallistua kommentoimalla tätä blogikirjoitusta. Arvonta päättyy sunnuntaina 12.12. klo 24.00 ja suoritan arvonnan seuraavalla viikolla, todennäköisesti heti maanantaina. Saat arvontaan kaksi lippua, jos liität omaan blogiisi alla olevan bannerin ja linkität sen blogiini! Muista mainita kommentissasi, että blogissasi on linkitys arvontaan.Muista mainita kommentissasi myös se, haluatko saada kotiisi enkeliaiheisia kanavatyömalleja. Jos mainintaa ei ole, osallistut vain joululahjojen arvontaan.

lauantai 27. marraskuuta 2010

Kädentaitomessut

Perjantaina tuli käytyä Helsingin messukeskuksessa kädentaitomessuilla. Lähdimme messuille töiden jälkeen työpaikan käsityökerhon ihmisten kanssa. Perjantai oli hyvä päivä vierailla messuilla, koska väentungosta ei messukeskuksessa ollut liikaa ja ehti katsoa hyvin kaikkea kivaa + kaunista, mitä messuilla oli esillä. Ohessa kuvia paikan päältä.
Kukkarolle messukäynti ei tehnyt ollenkaan hyvää... kaikkea mukavaa oli tarjolla paljon ja kukkaron nyöreistä kiinnipitäminen ei onnistunut. Toisaalta messuilla oli erittäin hyviä tarjouksia. Retkahdin lankaostoksiin Novitan osastolla sekä Lankamaailma Nordian osastolla. Vaaleanpunaisesta langasta on tarkoitus tulla lapasia ja valkoisesta alpakka-silkki-langasta pitsineuleinen huivi. Rose Mohairista uneksin tekeväni ihanan neulepuseron. Nyt vain puikot esille ja neulomaan... kunhan saan vain keskeneräiset työt ensin valmiiksi!

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Kartanon kaunis sisustus

Vietin viime viikon Porvoossa Haikon kartanossa työnantajan järjestämällä kuntoremonttikurssilla. Viikko oli antoisaa paitsi oman kunnon kannalta, niin myös kauneuden puolesta. Haikon kartanon tilat on sisustettu kauniisti. Ohessa teidänkin iloksenne Haikosta otettuja kuvia.
Kartanon päärakennus on kaunis sekä sisältä että ulkoa päin.Seuraavat kuvat ovat Haikon kartanon keltaisesta salista, joka on talon hienoin sali. Salissa on esillä muutamia Albert Edelfeltin töitä sekä kauniita antiikkihuonekaluja ja -esineitä. Muutamat kuvista on otettu keltaisen salin sivuhuoneesta, joka oli niinikään kaunis.

Haikon kylpylähotellin rakennuksessa oli myös kaunista sisustusta. Oma lempparini oli 1. kerrokseen vievän rappukäytävän venetsialaisaiheinen taulu ja patsas.

Huoneeseen vievällä käytävällä oli esillä useita töitä, joissa oli Juhani Palmun signeeraus. En ole sataprosenttisen varma, ovatko ne alkuperäistöitä, mutta hyvin aidoille ne näyttivät.
Viimeisenä iltana pääsimme vilkaisemaan kartanon Romanov-saliin, joka oli tunnelmallinen paikka. Ihastuin salin seinällä oleviin kukka-aiheisiin tauluihin.
Vastaanottovirkailija päästi meidät tutustumaan viimeisenä iltana myös vapaana olleeseen sviittihuoneistoon. Sviitin sisustus on upean romanttinen, livenä vielä hienompi kuin näissä kuvissa. Tekisi mieli varata tällainen huone kesäkuussa vietettävää hääpäivää varten samppanja-aamiaisella! :D
Kauniit sisustukset antavat inspiraatiota ja voimaa arjessa jaksamiseen. Hyvää alkavaa viikkoa teille kaikille ja jaksamista kaamosaikaan!

lauantai 13. marraskuuta 2010

Lasisydän

Torstaina alkoi työpaikan käsityökerhon järjestämä tiffanylasityökurssi, sekä aloittelijoille että vanhoja taitoja virkistäville. Kuulun jälkimmäiseen joukkoon, opettelin tiffanytöiden saloja noin 4 vuotta sitten. Lasitöiden tekeminen on vaativaa, mutta kun lasin työstämiseen pääsee sinuiksi, niin se vie ihan totaalisesti mukanaan.

Ensimmäisellä kerralla teimme yksinkertaisen lasisydämen, jossa harjoiteltiin/muisteltiin lasinleikkaamisen jaloa taitoa. Sydämestä tuli aikamoisen kiva, vaikka näin kotona huomasi, että sydämen muotoa olisi pitänyt hioa symmetrisemmäksi. Mutta toisaalta on selvää, että muutaman vuoden tauon jälkeen taidot ovat päässeet ruostumaan.

Harmillista, etten ehtinyt kuvaamaan sydäntä valoisan aikaan. Tässä alemmassa kuvassa väri näyttää melko oikealle, se on siis tummanpunainen.

Hirmuinen tiffany-kuume valtasi minut pitkästä aikaa. Ehkäpä lasityöhuoneella tulee vietettyä aikaa kurssin päättymisen jälkeenkin. :)

maanantai 8. marraskuuta 2010

Siniseksi värjättyä

Viikonloppuna tuli jälleen testattua pesukonevärjäystä. Sain kesällä lahjaksi äidiltäni pussilakanasetin, jonka väriin halusin muutoksia. Alkuperäinen väri ei oikeastaan ollut huono. Kun äitini kaivoi pussilakanapaketit kassistaan minulle tuli "tämä on jostakin tuttua"-tunne... Vasta myöhemmin oivalsin, että mummollani oli aikoinaan samanlaisesta kankaasta tehty essu. Tämän jälkeen kuosi teki minut aina surulliseksi, kun mieleeni tuli se, ettei mummoani tai mummolaa enää ole olemassa. En halunnut lahjoittaa lakanoita poiskaan, joten päädyin kokeilemaan pesukonevärjäyksen onnistumista.


Päätin testata tällä kertaa Nitorin mariininsinistä väriä. Pakkasin koneeseen ruudullisen pussilakanasetin (2 pussilakanaa + 2 tyynyliinaa) lisäksi myös kaksi vanhaa tyynyliinaa. Niissä oleva tekstiilitusseilla väritetty ruusukuvio oli pahasti haalistunut pesussa. Lisäksi mukaan lähti vaaleansininen paita, jonka kuosi oli alkanut muistuttaa silmissäni liikaa patjakangasta...


Tässä on pesukoneeseen mennyt tekstiilikasa ennen värjäystä...


... ja tässä värjäysoperaation jälkeen.

Värjäyksen lopputulos onnistui, vaikka ehdin miettiä, tunginko koneeseen liian paljon tekstiilejä samanaikaisesti. Värjäys onnistui tasaisesti kaikkiin tekstiileihin, mutta väristä tuli aavistuksen verran tummempi mitä odotin... muttei tämäkään lopputulos ole ollenkaan huono. Nyt kangas ei muistuta ollenkaan mummoni esiliinaa. :)


Haalistuneet tyynyliinatkin saivat hienon värin. Vanhat kuviot peittyivät värin alle melkein kokonaan, mutta aika hauskasti ne kuultavat vielä uuden värin alta.


Raitapaidan värjäys onnistui mielestäni kaikkein parhaiten. Väristä tuli intensiivisen sininen, josta tykkään kovasti. Langat jäivät edelleen vaaleiksi, mutta ne ovat toisaalta aika pikantti yksityiskohta. Kuten myös tuo valkoiseksi jäänyt tekstikin. :)


keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Keskeneräisten käsitöiden kilpailu

Huomasin tänään netissä Ylen sivuilla hauskan uutisen. Olotilan sivuilla kerrottin, että Puoli seitsemän -ohjelma on julistanut kilpailun keskeneräisille käsitöille. Ohessa pieni lainaus sivulla olevasta tekstistä:

"Moni käsityöharrastaja tietää kokemuksesta, että jostain syystä kaikki käsityöt eivät koskaan valmistu, vaikka kuinka yrittäisi. Jotkut keskeneräiset työt kulkevat mukana todella pitkään. Saattaapa keskeneräisiä töitä joskus jopa periytyä seuraavalle sukupolvellekin.

Jossain vaiheessa sinisilmäisimmänkin käsityöharrastajan pitäisi hyväksyä se, että keskeneräisestä työstä tulee kesken jäänyt. Puoli seitsemän haluaakin helpottaa luopumisahdistusta keräämällä valokuvia keskeneräisistä käsitöistä, ja ehkä jopa auttaa ihmisiä lopultakin pääsemään niistä eroon.

Lähetä kuva rätti- tai puukässätuotoksestasi sähköpostiin: ps@yle.fi"


Ylen sivuilla kerrotaan, että kuvista valitaan kolme parasta, jotka lähetetään eteenpäin käsityöammattilaisten arvioitavaksi ja tuunattavaksi. Todella hauska kilpailuidea!

Mielessä pyörivät nyt vaatehuoneeni kätköissä piileskelevät kassit ja pussit. Löytyisiköhän sieltä mitään sellaista, josta voisi napsaista kuvan ja lähettää kilpailuun? Tai jos vaikka ottaisi koko vaatehuoneesta kuvan ja ehdottaisi, että tulkaa valitsemaan itse parhaat päältä? :D

tiistai 2. marraskuuta 2010

Käsitöiden maailma: Edinburgh

Suomen syksy ja työkiireet jäivät hetkeksi taka-alalle, kun suuntasimme mieheni kanssa kohti Iso-Britanniaa ja Edinburghia. Skotlannin pääkaupunki tarjosi mielenkiintoisen kohteen vajaan viikon mittaiselle kaupunkilomalle. Samalla tuli tarkasteltua, millaisia antimia skottiruuduistaan ja kashmirvillasta tunnettu Skotlanti tarjoaa käsityönharrastajalle.

Edinburghin historiallinen kaupunki on kaunis. Säiden haltijakin suosi meitä, sillä vain yhtenä päivänä satoi hieman vettä - harvinaista Brittein saarilla tähän aikaan vuodesta!Perille päästyämme herätti hieman hämmästystä se, että Briteissä oli joulukauppa jo täydessä vauhdissa. Joulukoristeita ja joulumyyjäisiä oli kaikkialla kaupungissa, vaikka oli vasta lokakuun viimeinen viikko menossa.

Käsityöt ja skotlantilaisuus näkyivät Edinburghin katukuvassa näyttävästi. Pieniä skotlantilaisaiheisia tuotteita myyviä putiikkeja oli miltei jokaisessa kadunkulmassa kantakaupungilla. Näissä kaupoissa käsityötuotteiden tarjonta oli yllättävän hyvä kaikenlaisen turistikrääsän joukossa. Erityisesti lampaanvillasta ja kashmirista tehtyjä tuotteita oli tarjolla. Myös kalliimpia erikoisliikkeita kaupungilla oli useita.
Läheltä Edinburghin linnaa löytyi aivan mahtavanupea kelttiläistuotteita myyvä liike. Siellä tuli vingutettua ahkerasti luottokorttia... Muitakin käsityöostoksia lähti meidän matkaamme, mutta niistä on parempi vielä vaieta, ettei joulupukki suuttuisi... :D
Käsityötarvikkeiden tarjonnan puolesta Edinburgh oli pettymys. Kantakaupungista ei löytynyt moneen päivään neulelankatuotteita eikä muitakaan käsityötarvikkeita myyviä liikkeitä. Myöskään tavarataloista ei näitä tuotteita löytynyt ollenkaan, mikä tuntui todella kummalliselle. En katsonut ennen matkaa liikkeiden osoitteita netistä, koska oletin että niitä löytyisi helposti... Mutta Edinburgh on laaja kaupunki ja todennäköisesti alan erikoisliikkeet sijaitsevat kauempana keskustasta.

Toiseksi viimeisenä päivänä löysin pienehkön lankakaupan linnan lähistöltä sekä isomman kangaskaupan Edinburghin yliopistokampuksen läheltä. Lankakauppa K1 Yarns ei ollut valikoimaltaan erikoinen, myytäviä lankatuotteita oli vähän - lähinnä shetlanninvillaa - ja niiden hinnat olivat noin 5-7 puntaa/50 g, eli suomalaiseen hintatasoon nähden kallista. Kangaskaupan hinnat sen sijaan olivat edullisempia Suomen hintatasoon nähden. Kaupassa oli tosin hyvin intialaispainotteinen tarjonta, mutta laajasti muitakin kankaita.


Tekstiileiden historiasta ja kutomisesta kiinnostuneille voi suositella kahta kohdetta: Skotlannin kansallismuseota sekä Edinburghin linnan lähellä sijaitsevaa Tartan Weaving Mill and Exhibition -liikettä. Kansallismuseossa oli esillä kiinnostavalla tavalla Skotlannin tekstiiliteollisuuden historiaa. Tartan Weaving Mill and Exhibition -liikkeessä oli puolestaan tarjolla paitsi myytäviä tuotteita, myös tietoa skottikankaiden kudonnasta. Myymälässä oli lisäksi mahdollisuus seurata livenä kankaankudontakoneiden toimintaa ja aitojen skottikankaiden valmistusta.
Kirjaostoksia tarttui myös matkaani. Edinburghin linnan alueella olevasta kirjakaupasta löytyi aivan mahtavia kelttiaiheisia taidekirjoja, joissa oli selkeitä ohjeita kuvioiden piirtämiseen ja maalaamiseen.Yliopiston lähellä sijaitsevasta antikvariaatista löytyi koristemaalauskirja. Tätä kirjaa selatessa tekee mieli lähteä heti etsimään maalipurkkeja ja pensseleitä. :D


Edinburghista löytyi sattumalta aivan ihana nähtävyys. Kansallismuseon läheltä löytyi koirapatsas! Patsas esittää Greyfriars Bobbya, kuuluisaksi tullutta Skyen terrieriä. Tarinan mukaan Bobby oli 1800-luvulla eläneen poliisimies John Grayn koira. Grayn kuoleman jälkeen Bobby vartioi isäntänsä hautaa uskollisesti 14 vuoden ajan. Bobby haudattiin kuolemansa jälkeen isäntänsä viereen ja myöhemmin koiran uskollisuuden johdosta sille pystytettiin muistomerkki hautausmaalle ja patsas kansallismuseon viereen.

Bobbyn tarinan todenperäisyydestä on monenlaista tietoa, mutta mielellään sitä uskoo tällaiset tarinat tosiksi. :)