keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Lehtipusero ja mohairlapaset

Sain joulun jälkeen valmiiksi pitkään tekeillä olleen neuletyön. Bongasin viime keväänä Moda-lehdestä upean lehtineuletyön, jonka halusin heti oitis neuloa. Ostin vartavasten tätä työtä varten Karnaluksista Cervinian valmistamaa Super Tajmahal-lankaa (koostumus: merinovilla, silkki ja kashmir), jotta työhön saisi ylellisen ja laadukkaan langan. Valmiista neuleesta tuli tällainen.

Kuvasta tuskin näkee ongelmaa, mikä valmiissa neuleessa on. Olen pitänyt puseroa tasan 2 keraa päälläni ja nyt lanka on todella nuhraantunut, aivan kuin olisin pitänyt sitä päälläni 2 vuotta. En ymmärrä, miksi lanka käyttäytyy näin, varsinkin kun lanka on päällisin puolin erittäin laadukkaan tuntuinen. Karnaluksissakin lanka maksoi reippaasti enemmän kuin langat keskimäärin. Arvelin sen olevan merkki laatutuotteesta. Toisin kävi.

Onko teillä muilla samanlaisia kokemuksia? Onko kenelläkään vinkkiä, mitä kannattaisi tehdä? Olen kokeillut teippiharjaa, mutta siitä ei ole sanottavasti apua. Neuleen epäonnistuminen harmittaa ihan kovasti, koska muuten malli ja kokoluokitus osuivat aivan nappiin.

Muitakin harmeja on neulerintamalla ollut. Aikaisemmin tekemäni tummansininen merinovillaneule on käytössä venähtänyt ylisuureksi. Hihat ulottuvat nyt miltei ranteiden ylitse ja olkapäät ovat venyneet. En ole kauhean usein neulonut merinovillaa, joten mietin, onko kyse merinovillan ominaisuudesta. Joka tapauksessa asia harmittaa ihan kamalasti. Olen pohtinut, ryhdynkö kaventamaan neuletta radikaalisti, vai purkaisinko sen ja neuloisinko siitä jotakin uutta. Neuleongelmat harmittavat vielä enemmän senkin takia, että alkuvuonna on elämässäni ollut ihan kauheasti erilaisia vastoinkäymisiä ja suruja.

Onneksi onnistuneitakin töitä on tullut tehtyä. Virkkasin toisetkin lapaset. Yhdistin näihin lankakorin pohjalla lojuvia lankoja. Nämä on virkattu Nallesta ja aikoinaan Priimasta ostamastani mohairlangasta. Yhdistin kaksi eri lankaa yhdeksi paksummaksi ja niistä virkkaaminen onnistui hienosti. Valmiit lapaset ovat ihanan pehmoiset ja lämpimän tuntuiset. Ainoa huono puoli on se, että keli vaihtui heti plussalle, kun sain nämä valmiiksi - mutta se ei harmita ollenkaan!

6 kommenttia:

Peppi kirjoitti...

Todella harmi, jos noin kaunis ja isotöinen neule on käytössä käyttäytynyt noin. Neuvoja en kyllä hoitoon osaa antaa. Harmittaa vaan puolestasi.

Sude kirjoitti...

Voi kun on niin kaunis pusero, että harmi jos lanka alkaa heti nuhraantumaan. Kai sitä voi sitten pitää vain tarkoin harkituissa tilaisuuksissa, ettei nuhraannu lisää :) Lapaset on kumminkin hyvän ja kestävän näköiset, omani ovat vielä aloittamattakin.

Irma kirjoitti...

On kyllä kaunis malli tässä neuleessa, harmi että lanka ei ollutkaan sitten hyvälaatuista!
En kyllä osaa neuvoa sen hoidossa. Harmi sekin sinisen neuleen kohtalo.

Olen niin vähän neulonut viime vuosina puseroita ettei ole kauheasti noista lankojen käyttäytymisistä kokemusta.

Ikävä oli kuulla vastoinkäymisistäsi muutenkin, toivon sinulle voimia kovasti!!

Ivelle kirjoitti...

Piti tulla katsomaan, kun bongasin neuleesi tänään kahvihuoneessa :). Jos kyse on ihan nypyistä, voisi nypynpoistaja olla avuksi neuleen siistinä pitämisessä. Se ei revi kuten teippiharja, vaan leikkaa nypyt pois (varovaisuutta!). Oman kokemukseni mukaan mitä pehmeämpää merino on sitä nopeammin se nukkaa. Lisäksi lankaan kehrätyn kierteen lujuus vaikuttaa sen käyttäytymiseen. Kashmirin puolestaan pitäisi vaan pehmentyä pesujen myötä. "Halo" kuuluu osaltaan ominaisuuksiin, eli siitä ei kannata huolestua niin kuin nypyistä. Kashmir nostaa helposti langan hintaa - ei välttämättä niinkään laatu. Tuon kyseisen langan osalta et ole ainoa, jolla se on kulahtanut parissa käytössä.

Limeadine kirjoitti...

Voi surku, miten se lanka voi olla niin onnetonta laatua. Mäkin yrittäisin nypynpoistajaa.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos teille kaikille kommenteistanne ja neuvoistanne neuleen hoitamiseksi. Täytyy vielä katsoa, mitä teen sille. Super Taj Mahal oli minulle aivan uusi tuttavuus, mutta tämän kokemuksen pohjalta en voi suositella sitä kenellekään. Yritän hankkia ensi viikolla nypynpoistajan ja katsoa, saako sillä pelastettua neuletta paremmaksi.

Onneksi on kyse vain yhdestä neulepuserosta. Uuden vuoden jälkeen minulta petti ensin polvi ja sitten selkä, näiden vaivojen kanssa taiteillessa yhden neuleen epäonnistuminen on onneksi pieni harmi. Siniselle neuleelle keksin uuden idean, bloggailen siitä kohta! :)