keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Virkatut lapaset

Ennen joulua havaitsin, että talvikäsineet ja huivit olivat huonossa kunnossa. Rupesin muistelemaan, milloin olin viimeksi hankkinut näitä talvivarusteita ja sain huolestuttavan tuloksen... Minun piti siis kaivaa lankoja kaapista ja ruveta tekemään lapasia itselleni.Virkkasin joulunpyhinä Novitan isoveljestä nämä lapaset. Malli on peräisin artesaaniopintojen ajalta, malli on perinteinen suomalainen lapastenvirkkausmalli. Malli on helppo tehdä ja helppoa muokata eri kokoisille käsille.

Virkatun lapasen ohje

Tarvikkeet: Novita Isoveli- lankaa noin 150-200 g ja virkkuukoukku 5,5

Virkkaa 37 ketjusilmukkaa ja yhdistä ne piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa sen jälkeen 1. kerroksella piilosilmukoita jokaiseen ketjusilmukkaan. Jatka 2. kerroksella piilosilmukoiden virkkaamista, mutta nosta silmukka vain edellisen kerroksen silmukan takaosasta. Jatka näitä kerroksia yhteensä 8 krs:n verran. Kerroksesta 9. alkaen virkkaa edelleen piilosilmukoita, mutta nosta silmukka edellisen kerroksen silmukan etuosasta. Jatka tätä virkkausmallia lapasen loppuun saakka.

Kun lapasen pituus on noin 12-13 cm, tee peukalonkohta virkkaamalla 7 ketjusilmukkaa ja tee seuraava piilosilmukka jättäen 7 edellisen kerroksen silmukkaa väliin. Jatka virkkausta normaalisti.

Kun lapanen on niin pitkä, että sormia näkyy enää vain noin 2 cm, aloita kavennukset seuraavalla tavalla:
- 3 piilosilmukkaa, yksi kavennussilmukka (ota koukulle kaksi edellisen kerroksen silmukkaa ja vedä koukulla oleva lanka yhtä aikaa niiden läpi). Tee tällaisia kerroksia yhteensä 3 kpl
- 2 piilosilmukkaa, yksi kavennussilmukka. Tee näitä keroksia yhteensä 2 kpl
- Näiden kerrosten jälkeen tee pelkkiä kavennussilmukoita, kunnes lapasen kärjessä on niin vähän silmukoita, että virkkaaminen ei enää onnistu. Katkaise lanka ja päättele kärki hyvin neulan kanssa.

Peukalo virkataan niin, että piilosilmukoiden virkkaaminen aloitetaan peukalon tyvestä. Edestä poimitaan 7 silmukkaa, sivusta n. 3-4 silmukkaa, yläreunasta 7 silmukkaa ja toisesta sivusta 3-4 silmukkaa. Tässä vaiheessa kannattaa tarkistaa peukalon leveys ja tarvittaessa lisätä/vähentää sivusilmukoiden määrää. Kun peukaloa näkyy noin 1 cm, aloita kavennukset:
- 2 piilosilmukkaa, 1 kavennussilmukka. Tee näitä kerroksia 2 kpl
- Tämän jälkeen tee kavennussilmukoita, kunnes silmukoita on niin vähän, ettei virkkaaminen enää onnistu. Katkaise lanka ja päättele hyvin.Lapaset ovat nopea ja helppo tehdä, kun vain pääsee kiinni virkkausmallin ideaan. Lapasen kokoa voi säädellä helposti lisäämällä/vähentämällä silmukoita. Myös kärkikavennuksia kannattaa muokata itse, jos ei tykkää tämän ohjeen perusteella tulevasta kärjen muodosta. Näitä lapasia ei ole pakko tehdä Novitan Isoveljestä, mutta tekemiseen kannattaa valita paksu lanka ja koukku, jotta lopputuloksesta tulee kuohkea ja lämmin.


Loppulangoista neuloin itselleni uuden kaulahuivin. Yhdistin Isoveljeen vanhoja valkoisen Nallen jämiä. Neuloin ne numero 8:n puikoilla ja lopputulos oli muhkea ja aika veikeän näköinen. Nyt tämäkin bloginpitäjä pysyy lämpimänä! :)
7 kommenttia:

Irma kirjoitti...

Kauniin värisiä virkkauksia/neulomuksia! Kiitos ohjeesta! Minäkin huomaan olevani ilman lapasia kun kaikki tekemäni menevät aina muille ;)
Hyvä idea yhdistää kaksi eri väriä kaulaliinaan mulla olis kanssa noita seiskaveikka-lankoja neulottavaksi, tuolla tavoin sais niitä kulumaan hyvin.
Kiitos ohjelmavinkistä edellisessä postauksessasi, täytyy laittaa kalenteriin ylös, ei niitä muuten muista ;)
Leppoisaa loppiaisiltaa!

Sude kirjoitti...

Empä ole koskaan virkannut lapasia, mutta tämän ohjeen mukaan uskallan yrittää. Kiitos ohjeesta. Laitankin heti talteen myöhempää käyttöä varten.( Saanko laittaa kuvan sinun lapasistasi linkin kanssa Idealootaani, jotta muutkin löytävät hyvän ohjeesi ?)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos taas kivoista kommenteistanne ja kiitoksista!

Irma: lohduttavaa kuulla, että muillakin käsityöntekijöillä on samoja ongelmia lapasten "häviämisen" suhteen.

Sude: Hienoa kuulla, että uskaltaudut virkkaamaan lapasia. Ota yhteyttä, jos ohjeessa on jotakin mikä ei aukea heti. Malli sinänsä on aikamoisen helppo, kun vain pääsee työhön kiinni. Ohjeen voi totta kai linkittää Idealootaan!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Höh, unohdin olennaisimman äsken. Eli hyvää loppiaisen jatkoa! :)

Sulotar kirjoitti...

Ensimäistä kertaa taidan olla täällä käymässä. Mukavan näköisiä juttuja sinulla kyllä on. Piipahdan visiitille toistekkin ;o)

Peppi kirjoitti...

Mukavan erilainen pinta siis kaunis, tuossa virkatussa lapasessa!

Rva Melli kirjoitti...

Kiitoksia paljon lapasten virkkausohjeesta! Hurahdin virkkaushommiin uudelleen pari kuukautta sitten, ja vaikka lapaskausi onkin jo menneen talven lumia, niin näiden lapasten ohje on kyllä oikein mainio ja toinen lapanen on jo virkattuna, tosin Usva-langasta, mutta hyvin sopi tähänkin ohjeeseen ko. lanka :)