tiistai 29. maaliskuuta 2011

Käsityömuseo Helsingissä

Illan iloksi rupesin äsken haaveilemaan kesälomasta ja googlasin netistä käsityöaiheisia matkailukohteita Suomesta. Yllätyksekseni kuvaruudulleni tupsahti tieto Helsingissä sijaitsevasta käsityöaiheisesta museosta, josta en ollut koskaan aikaisemmin kuullutkaan! Virkki-käsityömuseo sijaitsee Töölössä ja se on Tyyne-Kerttu Virkki -säätiön ylläpitämä yksityinen museo. Museo tekee nettisivujen mukaan tunnetuksi suomalaista ja ulkomaista käsityöperinnettä ja ylläpitää karjalaista kulttuuriperinnettä. Tänne olisi kivaa lähteä, mutta museo on näköjään avoinna vain ryhmille tilauksesta. Ehkäpä joku teistä lukijoista innostuisi lähtemään museoon kanssani?

Odotan kevään alkamista kuin kuuta nousevaa. Kesällä on tarkoitus tutustua lähiseudun käsityökohteisiin, kuten esimerkiksi Orimattilan pitsituvassa ja Design-museon Marimekko-näyttelyssä. Heinäkuussa tekisi mieli lähteä käymään pitkästä aikaa syntymäkaupungissani Raumalla pitsiviikkojen aikana. Täytyypä yrittää saada anoppi innostumaan tulemaan mukaani tuohon reissuun!

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Kaulaliinat jämälangoista

Käsityörintamalla on tapahtunut uutta huolimatta kamalan kiireisestä keväästä. Parisen viikkoa sitten siirsin isommat käsityöprojektit nurkkaan ja kaivoin kaapista lankoja, joista voisi tehdä jotakin helppoa, jossa ei tarvitse pinnistellä liikaa. Eli stressikäsitöitä, joista tässä on muutama.
Innostuin neulomaan punaisista jämälangoista kaulaliinaa nähtyäni Anu Harkin huivimallin Suuressa käsityölehdessä (muistaakseni vuoden 2007 numeroita). Samantyyppinen kaulaliinamalli oli myös kirjassa Neulo, virkkaa, kirjo jämälangasta. Ainaoikein-neuletta pituussuunnassa oli erittäin hauskaa tehdä ja upottaa siihen vanhoja lankakeriä. Samalla tuli muisteltua, mikä oli minkäkin langan alkuperäinen työ. Ihan kuin räsymaton kutomista parhaimmillaan! Kun sain punaisen huivin valmiiksi, niin innostuin tekemään toisenkin.Jämälankahuivin hapsut on solmittu aloitus- ja lopetuslangoista. Tämä on erittäin hauska tapa käyttää vanhoja langanloppuja, joten suosittelen sitä kaikille!

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Arpajaisvoitto

Onni potkaisi minua viime viikolla ja voitin Mustankissan tyttären blogiarpajaisista avaimenperän. Paketti tuli perille perjantaina ja avaimenperä on aivan ihastuttava! Tämä kävisi rannekorusta. Kiitos ihanasta lahjasta, Mustankissan tytär!
Voittamani avaimenperä muistuttaa hieman loppuvuonna ostamaani avainkaulanauhaa. En ole ottanut sitä vielä käyttöön, koska talvella helmet tuntuvat tosi kylmälle ihoa vasten. Mutta onneksi kevät on kohta tulossa.


Tein pari päivää sitten hyvän ostoksen. Kultamussukan tassuille olivat kovat talvipakkaset liian kylmiä. Neiti nosteli tassujaan surkean näköisenä aamulenkeillä. Naapurin koirantaluttaja oli ostanut fleecetöppöset työkaveriltaan, ja niinpä minäkin tilasin töppöset Kultamussukalle.


Töppösissä on liukuestepohjan ja heijastinnauhan lisäksi tarrakiinnitteinen kiristysnauha, jolla tossun saa kiristettyä niin, ettei se putoa tassusta. Näitä ei ehditä enää tänä talvena pitämään, koska suojakelit ovat jo tulleet tänne päin Suomea, nyt ne odottavat ensi talvea ja kovia pakkasia. Siihen mennessä Kultamussukka ehtii toivottavasti toipua siitä, kun sen kaikkiin tassuihin laitettiin "ihan kummalliset vekottimet! :)

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Ekolankatesti

Bongasin äsken Ylen Uusi musta -sivustolta mielenkiintoisen testin. Siinä oli testattu ekolankoja ja niiden toimivuutta neulelankana. Testissä oli mukana mm. villa, bambu, hamppu, nokkonen ja banaani. Testin tuloksia oli erittäin mielenkiintoista lukea ja testitilkkujen kuvia oli hauskaa katsoa! Tekisi itsekin mieli päästä hypistelemään ja testaamaan näitä ekolankoja...

Ekolankatesti löytyy Uuden mustan sivuilta tämän linkin kautta.