sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Kynttilöiden valaminen muottiin

Työpaikkani käsityökerho järjesti parisen viikkoa sitten yhden illan mittaisen kurssin kynttilöiden valamisesta. En ole koskaan aikaisemmin kokeillut kynttilöiden tekemistä, joten kurssille piti lähteä ehdottomasti mukaan. Illan aikana opettelimme valamaan kynttilöitä muottiin. Muotteina käytettiin vanhoja viilipurkkeja, maitopurkkeja ja vastaavia materiaaleja. Koristeeksi kynttilämuottiin laitettiin vanhoja kynttilänpätkiä, joiden avulla kynttilään saatiin liukuväriefektiä.

Ohessa opettajan tuomat mallikappaleet kynttilöistä. Korkeat pyöreät kynttilät on valettu Pringles-purkkeihin, kartionmalliset pahviseen juomamukiin ja neliönmalliset maitopurkkiin.


Keräsin kotona talven aikana vanhoja kynttilänpätkiä ja tyhjensin kaapista vanhat kynttilät, joita ei tule enää käytettyä. Kierrätykseen tuli tällainen kasa (josta osa oli jo ehditty pilkkoa muotteihin ennen kuvan ottamista...)

Lisäksi eräs kurssilainen toi mukanaan kaapin pohjalla pitkään lojuneet kynttilät, joille ei kuulemma enää löydy käyttöä.
Muotin rakentaminen sujui yllättävän nopeasti ja kivuttomasti. Hankalinta oli reiän tekeminen muotin pohjaan ja sydänlangan ujuttaminen läpi reiästä. Maitopurkkien kanssa se onnistui aika helposti, mutta Pringles-purkin kanssa oli vaikeampaa. Tässä kuva muotista ja sen pohjalle laitetuista värillistä steariininpalasista.
Ja tässä kuva kuuman ja kirkkaan parafiinin laittamisen jälkeen. Värit alkavat sekoittua kivasti.
Pringles-purkkeihin ladoin pohjalle punaisia, keskivaiheelle valko-punaisia ja päälle valkoisia kynttilänpaloja. Parafiinin laittamisen jälkeen ei pystynyt ollenkaan aavistamaan, miten värit lähtevät leviämään, mutta opettajan mukaan se on tässä askartelutyössä kaikkein kiinnostavinta.
Kun parafiini alkoi jähmettyä ja jäähtyä, piti sydänlangan lähelle tehdä muutamia ilma-aukkoja, jotta ilmakuplat saataisiin pois. Tässä kuvassa kurssikaveri poistamassa ilmakuplia omista kynttilöistään.
Heti seuraavana aamuna piti käväistä nopeasti kerhon askarteluhuoneella katsomassa, millaisia kynttilöistä oli tullut. Pringles-purkeista löytyi aivan mielettömän kivasti onnistuneet liukuvärikynttilät! Harmillista kuitenkin oli se, etten ollut saanut kaikkia ilmakuplia pois, minkä johdosta steariinin pinta vajosi sydänlangan vierestä.
Tässä kaikki kurssilla tehdyt kynttilät. Ne onnistuivat ihan kivasti, vaikka niistä näkeekin ensikertalaisen tekemiä virheitä. Toisaalta ne antavat kynttilöille käsintehdyn tuotteen leiman, joten tuskin tarvitsee olla kauheasti pahoillaan. :)

15 kommenttia:

mustakissa kirjoitti...

Komeita ne ovat! Ja pienet "kauneusvirheet" eivät ole virheitä ollenkaan vaan persoonaa:)

Peppi kirjoitti...

Tosi hienoja kynttilöitä! Pringlespurkeistakin on moneen... Komeita kynttilämuotteja!

Päivityksiä kirjoitti...

Ihania! Mullakin ollut pitkään haaveena tehdä itse kynttilöitä ja talvella jo aloitin jämien keräilyn, mutta sitten kevätsiivouksessa ne kyllä lähtivät roskiin...

Kääks, sullakin on nää kaameat turvatarkistukset, 2 kryptistä sanaa ja ikänäkö on tuskallienn yhdistelmä...

raitasukka kirjoitti...

Voi miten kauniita! Meilläkin on jo melkoinen kasa vanhoja erivärisiä pätkiä tallessa, ehkäpä rupean itsekin askartelemaan :)

"pappi puikoissa" kirjoitti...

Ihanat kynttilät - Pringlers-purkin käyttö tuohon(kin) tarkoitukseen on mainio idea!

Eija kirjoitti...

Kauniita kynttilöitä:) Olen kans kerännyt jemmaan, jos joskus niistä koklaisi tehdä. Välillä taas heitän pois, kun kumminkaan ei tuu tehtyä. Ehkä vielä kuitenkin kokeilen joskus:)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos! :) Ei olisi koskaan uskonut, että pringles-purkki on niin monikäyttöinen. Katsotaan, millaisia kynttilät ovat käytössä, toivotaan, että ne palavat nätisti.

Saimaannorppa kirjoitti...


Kiitos Todella Hjywä Blogi

Mielettömän Upeata KynttilänWalu

Pablo Sutasso

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja on ja kiitos vinkistä! Jäi mietityttämään voiko samaa Pringles-pönttöä käyttää useampaan kynttilään vai pitääkö se purkaa, jotta kynttilän saa ulos?

Ps. Vinkkinä tuohon mainitsemaasi kupla-ongelmaan, että päälle ilmaantuvan kuopan voi hyvin täyttää jälkikäteen - ja näin itse asiassa suositellaankin tekemään. Tulee ihan siistiä jälkeä kunhan ei täytä liikaa. Steariinistä ei saisi tulla uutta kerrosta reunoihin asti, koska tämä kerros näkyy lopputuloksessa raitana.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hei Anonyymi, kiitos kommentistasi. Pringles-purkki täytyy käytännössä repiä osiin ennen kuin kynttilän saa purkista ulos. Parafiini tarttuu purkin reunoihin sen verran tiukasti kiinni, ettei sitä saa pelkästään koputtamalla ulos. Jugurttipurkit sen sijaan tulevat ajoittain ihan vain kopauttamalla!

Kuplaongelman täyttötapa on tiedossani, ongelmana oli näiden kynttilöiden kohdalla se, että pringles-purkit jäähtyvät kauhean hitaasti. Olisi pitänyt vielä odottaa jonkin aikaa, ennen kuin laittoi täyttöparafiinin!

Jaakima kirjoitti...

Hienoja on kynttilät. Millä/miten te tulppasitte nuo muottien pohjat, siitä sydänlangan juuresta?

Käsityöperhonen kirjoitti...

Hei Jaakima, kivaa kuulla, että tykkäät niistä. :) Tulppasimme muottien pohjat leveällä maalarinteipillä. Se pitää hyvin, kunhan laittaa useamman kerroksen.

Miia Lundberg kirjoitti...

On se kiva että on innokkaita ihmisiä kokeilemaan ja kirjoittamaan niistä vielä juttua. Paljon helpommin uskaltaa vajaakuntoinenkin lähteä kokeilemaan hyvien ohjeiden kera. Ihania kynttilöitä ;-)

Miia Lundberg kirjoitti...

On se kiva että on innokkaita ihmisiä kokeilemaan ja kirjoittamaan niistä vielä juttua. Paljon helpommin uskaltaa vajaakuntoinenkin lähteä kokeilemaan hyvien ohjeiden kera. Ihania kynttilöitä ;-)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Miia: Mukavaa kuulla, että tämä postaus on innostanut sinuakin tekemään kynttilöitä. Se on tosi kivaa puuhaa. :) Askarteluliikkeen pitäjät osaavat myös neuvoa hyvin kynttiläaskartelussa.