keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Onko käsityöharrastuksen parissa kilpavarustelua?

Viime päivinä olen jäänyt pohtimaan, onko käsityöharrastuksen parissa olemassa kilpavarustelua - sitä, että välineet ja tarvikkeet nousevat tärkeimmiksi asioiksi kivan tekemisen jäädessä kakkossijalle. Hiljattain kuulin kommentteja marketeissa myytävien neulepuikkojen "vääränlaisuudesta" ja bambupuikkojen "oikeanlaisuudesta". Lisäksi olen kuullut joidenkin moittineen Novitan langoista neulovia käsityöharrastajia, koska "oikeat neuleet" toteutetaan vain Rowanin langoista. Kuuleman mukaan PK-seudulla on neuletapaamisia, joissa tällaiset kommentit ovat hyvin tavallisia. Onko kilpavarustelu ja nokkiminen tullut yläasteiden välitunneilta myös meidän aikuisten ihmisten mukavan harrastuksen pariin? Onko siis hän, joka ei pysty syystä tai toisesta hankkimaan Rowanin lankoja, toisen luokan käsityöharrastaja? Esimerkiksi maaseudulla asuva mummo, jonka lähiseudulla ainoa lankoja myyvä kauppa on lähimarket. Jos tämä mummo kutoo itselleen ja sukulaisilleen seiskaveikasta sukkia iloisin mielin, onko hän siis muka huonompi kuin muut?

Olen surullinen, että tällaista tapahtuu. Mutta toivon, että tätä ilmiötä esiintyisi mahdollisimman vähän. Käsitöiden harrastaminen on liian ihana asia tuhottavaksi näyttämisen tarpeella.

Mutta iloisempiin asioihin. Sain Irmalta Kaunis blogi -tunnustuksen. Kiitos siitä! Blogi tulisi jakaa eteenpäin viidelle blogille, joilla on alle 200 lukijaa. Tässä ne ovat, käykääpä tutustumassa:

Päivityksiä
Mustankissan tytär
Aprikoosia villaa
Tuulentupanen
Nimman nurkka

16 kommenttia:

JaanaElina kirjoitti...

Höh,joko se kilpavarustelu on tullut käsityöharrastukseenkin?

Nykyisin kyllä käsitöiden tekeminen on niin muodissa,ettei ole ollenkaan ihme että siihenkin tulee ne omat "muotituotteet".Jokainen toki valitsee mieleisensä tuotteet,mutta toivottavasti varustelu ei vie käsitöiden tekemisen iloa.

Itselläni on kyllä käytössä ihan marketista ostetut virkkuukoukut ja puikot sekä tietysti kirpparilta löytyneet ja mummolta perityt.
Ja ostin viime viikolla tosi ihania seiskaveikka lankoja kevään väreissä.Parhaat langat olen myös löytänyt kirpparilta.Niiden merkeistä tietämättä.
Enkä tunne olevani yhtään sen huonompi käsitöiden tekijä.Päinvastoin.

Paljon ihania postauksia tullut sinulta sitten viime vierailuni.Taidanpa piipahtaa niitä kurkkimassa.

Mukavaa loppuviikkoa.

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Vai kilpavarustelua! ;o))
No, minä kudon ja nyhjötän omassa sohvannurkassani, niin minulle on ihan sama kuinka hienoilla varusteilla ja langoilla muut tekevät. Uskoisin, että sitä 7veikkaa oikeasti löytyy jokaisen käsityöläisen kotoa, vaikkei sitä sitten kehdattaisi myöntääkään - se on sen verran helppoa hankkia siitä lähimarketista.

hillanen kirjoitti...

Kyllähän tuota ilmiötä varmasti on. Jokainen neulokoon mistä langasta tahtoo ja millä puikoilla tahtoo, niin miekin teen :) Tykkään ostaa laatua, myös käsityömateriaalien ja välineiden suhteen, kuten muutenkin elämässäni, koska en pidä siitä kun asiat hajoavat helposti/ovat rumia/ovat vaikkapa huonoja käyttää.

adelheid kirjoitti...

Keskustelua tästä aiheesta on virtuaalimaailmassa käyty jo aika moneen kertaan sen jälkeen kun neuleblogien määrä on räjähtänyt. Jokainen neulokoon itselleen sopivalla tyylillä ja materiaaleilla. Vika on korvien välissä, jos ottaa itteensä siitä että jollain on eriävät mielipiteet.

Myönnän itse olevani nykyään aikamoinen materiaalisnobi. Johtuen kuitenkin omista käytännön kokemuksista: 7veikka ei nyt vaan ole enää yhtä laadukasta kuin vielä parikymmentä vuotta taaksepäin. Mun lempparipuikot taas löytyy sekä hyvin varustetuista lankakaupoista että marketeista: Addin liukkaat metallipuikot ovat ihan parhaita karkeille villalangoille ja Prymin taas on voittamattomat todella liukkaille langoille.

Päivityksiä kirjoitti...

hui ja heh heh! juttuasi lukiessa tunsin itseni ensin kakkosluokan kansalaiseksi, kun en edes tunnistanut mainitsemaasi lankamerkkiä ja avoimesti olen tunnustanut uskollisuuttani seiskaveikalle juuri senkin vuoksi että sitä löytyi mökkikunnankin valintatalosta heinäkuun helteillä. bambupuikkojakin suosin kyllä aina johtuen äänestä, tykkään neuloa enemmän suihkeessa kuin kilinässä ;). ja sitten tuli hauska ylläri lopussa, kaunis kiitos blogini suosituksesta! nyt kun luin kommentitkin niin yhdyn kyllä siihen että seiskaveikka on menettänyt laatuaan: ennen sukat kestivät vaikka mitä ja nyt on jo muutamia kuukausia aktiivikäytössä ollut isoäidinneliöpeitto kulunut pörröisen nukkaiseksi. ihmettelin että miten se voi noin hiertyä eli olin tuudittautunut langan menneen laadukkuuden mielikuvaan :(. pitänee tutkia jatkossa lankahyllyjä uudelleen.

merkku kirjoitti...

Itse olen ruvennut vierastamaan Seiska veikkaa ja Nallea juuri siitä syystä,että laatu on mielestäni heikentynyt huomattavasti.Materiaalisnobiksi musta ei kuitenkaan ole nimenomaan vähistä taloudellisista varoista johtuen.Jos sukkaparille tulee hintaa reippaasti toista kymppiä ja jopa huomattavasti enemmänkin niin se on musta ihan huikean paljon.Mutta ne joilla on varaa,niin upottakoot lankoihin miten paljon haluavat.Olen etsinyt edullisesta hintaluokasta vastineita noille Novitan langoille.Ja mitä tulee puikkoihin niin en ole hirveän paljon kiinnittänyt huomiota niiden merkkeihin.Sen olen kyllä huomioinut,että monet laittavat hirmu tarkkaan puikkojen merkit postauksiinsa.Jos nyt joku vieroksuu bloggaajia,joiden on tyydyttävä edullisempaan välineistöön,niin se on kyllä mielestäni melkoisen naurettavaa.Mutta kukin tyylillään.Itse arvostan ihan jokaista käsityöntekijää riippumatta välineistöstä.

mustakissa kirjoitti...

Oi kiitos tunnustuksesta!
Ei ole lajia, johon ei jollakin tavalla saataisi varustelua aikaan, on kyse sitten askartelusta, käsitöistä tai vaikka puutarhan hoitamisesta. Kaikkeen luodaan trendejä ja mikä vaan on suosiossa, sillä aletaan repiä rahaa.
yritän kaikin tavoin vastustaa moista touhua:)
Mukavaa ja kilpavarustelematonta viikonloppua!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Kiitos teille mielenkiintoisista kommenteista. Luultavasti tämä snobbailuilmiö on vallalla lähinnä PK-seudulla. Täällä on paljon tarjontaa käsityötarvikkeiden suhteen, mutta jossakin muualla päin tilanne on toinen. Eikä kaikilla ole mahdollisuutta ostaa tuotteita netinkään kautta, varsinkin vanhuksilla.

Vielä selvennykseksi sen verran, etten kritisoi laadukkaiden työvälineiden ja materiaalien käyttämistä, vaan toisten mollaamista. On ihan selvää, että kannattaa ostaa laatua ja myös sellaisia työvälineitä, jotka kokee hyviksi! Osittain tarvikkeiden käyttäminen on makuasia - itse suosin enemmän metallipuikkoja, koska jostakin syystä onnistun katkaisemaan bambupuikot. Bambuilla on ihan hyvä neuloa, mutta niitä on tosiaan tullut katkottua useampi pari!

Seiskaveikasta - ihan kiinnostavaa kuulla, että langan laatu on huonontunut viime vuosina. Olen neulonut muutamia sukkia seiskaveikan jättiraidasta, mutta sen suhteen ei ole ollut valittamista. Tosin noin 3 vuotta sitten neuloin Nallesta liivin, joka meni melko pian huonoksi, kun pesin sen. En ollut ihan varma, oliko kyse langasta vai väärästä pesusta. Monista muista Novitan langoista on vain myönteistä sanottavaa, esim. Tennessee on ollut tosi hyvä lankamerkki. Oma kokemukseni langoista on se, että joskus langan laadusta ei voi mennä takuuseen, vaikka ostaisi hinnakkaampaakin merkkiä.

Sulotar kirjoitti...

Minä olen myös huomannut näitä eri blogeja lukiessani, että jonkinsortin kilpailua on havaittavissa, mutta olen itse ajatellut niin, että ostakoot kukin juuri sitä lankaa minkä haluaa ja kenenkä rahat niihin kalliisiin lankooihin ja välineisiin riittää. Minun on tyytyminen aikapitkälle marketti valikoimiin, kun ei täällä pohjoisessa ole erikoisjuttuja kovinkaan paljon. Ja joskus myös mietin sitä, että jos esim. kutoisin villasukat oikein hinnakkaasta langasta, niin raskisinko niitä sitten edes käyttää... eli jos kuitenkin teen tulevaisuudessa työni suht edullisista langoista, niin sitten niistä tulee niitä käyttö vaatteita.

Ja olen kyllä muutaman blogin jättänyt nykyisin sivuun, kun olen huomannut,että on mennyt vähän överiksi lanka hommat... eli se on myös vähän omavalinta... ei tule itselle ollenkaan huono omatunto, kun ei ole hittivälineitä käytössä...

Mutta jatkamme silti näitä meidän neulomuksia ja teelmyksiä iloisin ja tyytyväisin mielin. Nautikaamme käsityön tuomasta ilosta jatkossakin.

Käsityöperhonen kirjoitti...

Sulotar: Minulle on tullut joistakin blogeista hieman samanlainen olo, mutta on totta, että jokainen voi valita itse, millaisia välineitä ja lankoja hankkii. Eipä liikuntaharrastuskaan pahene, vaikkei kuntosalille tai lenkkipolulle osta kaikkein hienoimpia merkkivaatteita. Liikunnan ilonhan pitäisi olla se kaikkein tärkein asia. Nautitaan siis kaikki yhdessä käsitöiden tekemisen riemusta! :)

Rouva Pee kirjoitti...

Oi, kiitos ihanasta tunnustuksesta.

En minäkään tykkää toisten mollaamisesta, varsinkaan tällaisessa asiassa, jonka pitäisi tuottaa iloa ja mielihyvää kaikille. Onneksi en ole siihen ilmiöön juurikaan törmännyt.

Meke kirjoitti...

kilpavarustelua on kai jo joka harrastuksessa - ikävä kyllä joskus näkee mollaustakin - onneksi on myös erilaista "blogikulttuuria" eli ymmärrystä siitä, että monelle tällainen bloginpitäminen on se henkireikä arjen keskellä ja jokainen on varmaan mielissään positiivisesta ja kannustavasta palautteesta. Eksyin blogiisi "lapaskuvan" perässä enkä malttanut olla kommentoimatta ;) (kauniit nuo virkatut lapaset)

Sude kirjoitti...

Olen minäkin samaa huomannut täällä blogeissa. Onhan se varmaan hienoa kertoa kuinka kalliista langasta ja kuinka hienoilla puikoilla sukkansa kutoo =D. Onko ne sitten sen paremmat jalassa, empä tiedä. Kyllä täällä maallakin kilpaillaan :). Kilpaillaan kuka on löytänyt halvimmalla lankaa kirppareilta, kuka on neulonut eniten ja kuka keksii uusimman uuden idean. Se on kumminkin semmoista mukavaa kilpailua. Minunkin sukkani valmistuvat S-marketin 7-veikasta ja toisilta saaduista jämistä ihan tavallisilla kirpparipuikoilla ja hyvin ovat jalassa pysyneet.
Laitoitkin hyvä jutun juuren, johon toisten on kiva laittaa piiitkä kommentti :)

Käsityöperhonen kirjoitti...

Rouva Pee: Hienoa kuulla, ettet ole törmännyt mollauskulttuuriin. Toivon, että se on kaikesta huolimatta harvinaista.

Meke: Onneksi blogimaailmassa on tosiaan muutakin kuin varustelukierrettä. Maanläheisiä blogeja onkin mukavaa lukea. Mukavaa, että eksyit blogiini ja kiitos kiitoksesta. :)

Sude: Hauskaa kilpavarustelua teillä päin. Minä taidan kuulua samaan lajiin, eli kirpputorihaukkoihin. Ovatkohan ne sukua noille teidän vihaisille linnuillenne? :D (vinkki muille: käykääpä katsomassa Suden blogista ihania vihaisia lintuja!)

Anonyymi kirjoitti...

Erikoinen väittämä,onkohan jonkun yksittäinen mielipide? Käyn kaikissa Helsingin neuletapaamisissa, en ole tällaiseen törmännyt. Jokainen tekee omia töitään ja jos huomaa erikoisen langan, toki siitä kiinnostutaan!

Käsityöperhonen kirjoitti...

Anonyymi: Mielenkiintoista kuulla jonkun Hgin neuletapaamissa käyvän kommentti asiaan. Olen kuullut näitä kilpavarustelutarinoita kolmelta ihmiseltä. Todella hienoa kuulla, ettet ole törmännyt koskaan sellaiseen. :) Itse en ole koskaan käynyt PK-seudun neuletapaamisissa, pitäisi varmasti joskus lähteä katsomaan, millaisia ne ovat.